Michel Barnier, întâlnire cu Tăriceanu și Dragnea, la Parlament. Ce au discutat. COMUNICAT

Tuesday, 02 October 2018, 12:32 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Întâlnirea cu Tăriceanu a început la ora 12.00. În schimb Liviu Dragnea nu a anunțat ora la care va avea întâlnirea.

Ulterior, întâlnirea dintre șeful PSD și Barrnier a avut loc la ora 13.00. Liviu Dragnea l-a așteptat pe Barnier, în fața biroului său. Oficialul european a fost însoțit de Călin Popescu Tăriceanu, care l-a însoțit pe acesta pentru a se întâlni cu Dragnea. 

Ce a discutat Tăriceanu cu Barnier

După întâlnire, Tăriceanu a transmis un comunicat în care preciza că discuția s-a axat pe ”progresele din ultima perioadă înregistrate de negocierile în procesul Brexit și poziția României față de atingerea unui acord echilibrat și echitabil pentru toate părțile implicate”:

”Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a avut marți, 2 octombrie a.c., o întrevedere cu dl Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru retragerea Marii Britanii din UE (Brexit), cu ocazia vizitei pe care acesta o întreprinde la București.

Principalele teme abordate de înaltul demnitar român au vizat progresele din ultima perioadă înregistrate de negocierile în procesul Brexit și poziția României față de atingerea unui acord echilibrat și echitabil pentru toate părțile implicate, cu accent pe garantarea în perioada post-Brexit a drepturilor cetățenilor români cu reședința în Marea Britanie, conservarea dreptului la mobilitate și liberă circulație și aplicarea necondiționată a principiilor reciprocității și non-discriminării.

Președintele Senatului a evidențiat importanța încheierii unui acord cât mai cuprinzător UE-UK, care să nu se limiteze la o cooperare economică în materie de comerț, ci să acopere o arie cât mai largă de domenii, precum securitatea și apărarea. În acest sens, dl Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat importanța menținerii unei voci unitare și coerente a UE27, în scopul facilitării etapei finale a procesului de negociere. Domnia sa a arătat că autoritățile române abordează tema Brexit de o manieră unitară, ceea ce se reflectă și în prioritățile transmise Comisiei Europene pentru a fi incluse în mandatul de negociere cu autoritățile britanice, afirmând încrederea că discuțiile pentru un acord între părți vor fi încheiate cu succes de către negociatorul-șef și echipa pe care o coordonează”. 

Ce a discutat Dragnea cu Barnier

Totodată, și Liviu Dragnea a transmis un comunicat de presă în care a precizat că discuţiile purtate între Negociatorul-şef şi preşedintele Camerei Deputaţilor au avut în vedere contribuţia României la sprijinirea  Brexit-ului: 

”Aspectele cheie ale procesului negocierilor, cum ar fi drepturile cetăţenilor sau decontul financiar, faţă de care echipa de negociatori ai Comisiei a înregistrat progrese semnificative, au reprezentat subiectele principale ale întrevederii celor doi oficiali.
Din această perspectivă, domnul Liviu Dragnea a transmis asigurări cu privire la sprijinul României pentru un proces ordonat şi predictibil, pentru a stabili baza unei relaţii viitoare apropiate între UE şi Marea Britanie.
De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat importanţa unei abordări comune a celor 27 de state, astfel încât să poată fie găsită o soluţie avantajoasă pentru ambele părţi, care să fie conformă cu principiile UE, dar să respecte şi liniile Marii Britanii”. 
 
De cealaltă parte, domnul Michel Barnier şi-a exprimat încrederea faţă de rezultatul final al negocierilor, evidenţiind faptul că, până în acest moment, părţile au agreat prevederile Acordului de retragere care privesc drepturile cetăţenilor, decontul financiar şi perioada de tranziţie, existând progrese şi în ceea ce priveşte alte aspecte care ţin de separare.
 
Referitor la poziţionările părţilor privind guvernanţa Acordului şi indicaţiile geografice, negociatorul-şef al Uniunii a transmis că aceste două aspecte vor putea fi agreate, cel mai probabil, la finalul procesului de negociere.


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri