Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Klaus Iohannis: Democraţia nu e în pericol în UE, dar este sub presiune

Friday, 03 May 2019, 15:30 Sursă: REALITATEA.NET

În opinia sa, pentru a readuce optimismul la nivel european trebuie să se meargă la sursa problemelor. El a adăugat că trebuie să se vorbească mai mult despre soluţii şi probleme rezolvate şi mai puţin despre crize la nivel european.

Preşedintele Iohannis a menţionat că atât presa, cât şi politicienii contribuie la "demonizarea" UE.

"Dacă deschizi astăzi un ziar sau te uiţi la televizor, uneori auzi şi veşti bune, dar, de cele mai multe ori, afli despre crize, despre nenorociri, despre atacuri, oricum despre ceva dificil, dar foarte rar afli despre lucruri bune. Spre exemplu, piaţa unică s-a dezvoltat şi a oferit locuri mai bune de muncă şi şi-a crescut competitivitatea. Aceasta este o problemă. Nu înseamnă neapărat că trebuie să schimbăm presa, ci trebuie să schimbăm noi, politicienii, modul în care creăm aceste imagini. Dacă creăm o imagine pozitivă, atunci ea va fi folosită de către jurnalişti", a subliniat Klaus Iohannis.

El a completat că a doua problemă este că politicienii înşişi sunt "o problemă".

"Noi toţi, cei de aici, cunoaştem politicieni care merg la Bruxelles şi spun acolo că da, totul este în regulă, că UE este puternică şi vom continua pe acelaşi drum. Dar apoi vin alegerile şi pleacă la ei acasă şi cetăţenii întreabă: domnule politician, de ce nu ai făcut nimic acolo, de ce nu aţi construit drumuri? Politicienii vor răspunde: nu m-au lăsat cei de la Bruxelles. Aşa că învinovăţirea Uniunii Europene acasă, în fiecare stat, este extrem de populară, câtă vreme avem astfel de politicieni care între ei spun că UE este bună, dar acasă, când se duc în ţările lor, spun că UE nu e bună sau un lucru rău se întâmplă din cauza UE. (...) Nu trebuie să venim doar cu proiecte care să construiască viitorul, dar noi, ca politicieni, trebuie să fim şi sinceri. Dacă realizăm aceste oportunităţi pentru a mişca lucrurile în direcţia cea bună, facem acest lucru, dar, dacă nu reuşim să le ducem în direcţia cea bună, trebuie să recunoaştem că proiectul a fost greşit. Dar să nu încercăm de fiecare dată să învinovăţim Uniunea Europeană. Cu siguranţă greşesc şi cei de la Bruxelles, dar nu sunt de vină pentru tot ", a susţinut şeful statului.

Iohannis s-a referit în context la importanţa Summitului de la Sibiu din 9 mai, un eveniment ''orientat către viitorul Uniunii Europene''.

"Trebuie să găsim soluţii locale şi regionale pentru că o soluţie nu se aplică la nivelul întregii Uniuni Europene. Cetăţenii îşi vor pierde încrederea în noi, trebuie să găsim o variantă să dovedim că suntem hotărâţi, că avem proiecte pentru viitor şi cred că Summitul de la Sibiu, care va avea loc săptămâna viitoare, (...) organizat pe 9 mai, chiar de Ziua Europei, desigur nu este o coincidenţă, ne-am dorit să organizăm acest summit în această zi extrem de importantă, pentru că pentru prima dată avem un summit care este orientat către viitorul Uniunii Europene", a spus Iohannis.

Preşedintele şi-a exprimat încrederea într-o Uniune mai puternică, mai bună.

"Auzim foarte des politicieni vorbind despre viitorul Europei, despre faptul că trebuie să ne apropiem iarăşi de cetăţeni, că trebuie să răspundem nevoilor cetăţenilor. Cu siguranţă toate aceste declaraţii sună foarte bine, dar de fapt vrem să facem? Şi asta vom încerca să facem, să răspundem la această întrebare. Ce trebuie să creăm, ce trebuie să realizăm pentru a reda cetăţenilor optimismul şi speranţa în viitor? Trebuie să acţionăm pentru acest viitor, pentru că, dacă nu luăm măsuri, dacă doar ne plângem, vom pierde totul. Şi chiar cred în Uniunea Europeană. (...) Vreau să fie mai puternică, vreau să fie mai bună, vreau să fiu mai rezistentă", a mai declarat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, la Florenţa, în calitate de invitat de onoare la Conferinţa "The State of The Union".

Sursa: agerpres.ro


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ