Klaus Iohannis a promulgat legea care dublează alocațiile copiilor

Monday, 01 June 2015, 13:16 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Președintele Klaus Iohannis anunța, pe 15 mai, că va promulga noua lege tocmai de Ziua Copilului, "dacă va ajunge în timp util", în timp ce premierul Victor Ponta a adus în dezbatere publică ideea unor alocaţii diferenţiate pentru copii, în funcţie de veniturile părinţilor.

"Ideea unei alocații egale pentru toti copiii este nepractică, deoarece trebuie o diferențiere în funcție de venitul părinților", afirma Victor Ponta, arătând că ar fi preferat să urce alocația peste 84 de lei pentru familii cu venituri mici și să nu o dubleze și pentru cei cu venituri suficiente.

"Opinia mea este că alocația pentru copii trebuie să fie diferențiată, în funcție de cine are nevoie de bani, pentru că 82 de lei pentru o familie amărâtă sunt foarte puțini și 82 de lei pentru o familie care are posibilități nu contează, probabil că nici nu-și încasează", mai spunea Victor Ponta.

Mai departe, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a cerut opinia Curţii Constituţionale pe această temă.
 
"Am făcut o adresă către Curtea Constituţională prin care vrem să ştim dacă acest drept universal înseamnă un cuantum al alocaţiei egal pentru toţi copiii sau faptul că toţi copiii pot să primească o alocaţie, dar putem să dăm şi diferit în funcţie de nevoile copiilor care vin din familiile defavorizate. În ceea ce priveşte alocaţia de stat, vrem să ştim foarte clar dacă acest drept universal se aplică fără discriminare în ceea ce priveşte cuantumul sau se poate face diferenţiat în funcţii de nevoile copilului", declara, joi, ministrul Muncii, care a precizat că săptămâna aceasta va trimite această adresă.

În acest context, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a reacţionat, arătând că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, Curtea stabilind, încă din 2006, că nu este permisă diferenţierea cuantumului alocaţiei pentru copii "nici în funcție de veniturile părinților, nici în funcție de orice altă variabilă" și a cerut PSD să aplice legea de dublare a alocaţiilor, aprobată de Parlament.

"Am un mesaj pentru pesediști: Constituția nu este opțională, iar deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii!
Curtea a stabilit, încă din 2006, că nu este permisă diferențierea cuantumului alocației pentru copii, nici în funcție de veniturile părinților, nici în funcție de orice altă variabilă.
De la premier până la ministrul muncii, din păcate, nu documentează nicio decizie atunci când iau o măsură. Vă cer un singur lucru: aplicați legea votată de Parlament, la inițiativa PNL, de dublare a alocațiilor; nu mai căutați modalități de a o amâna.

Vă faceți de râs, încă o data, după ce prim-ministrul susținea acum câteva luni ca a dublat alocațiile din cauză că a confundat o lege cu alta. Vreau să vă ușurez munca și ca să nu mai fie nevoie să irosim bugetul statului pentru a apela la expertiza CCR vă spun că aceasta a emis deja o Hotărâre pe acest subiect. Vă recomand o lectură interesantă, decizia din 2006 a Curții Constituționale care spune că alocația este un drept al copiilor și că nu este permisă împărțirea discriminatorie a copiilor, în funcție de veniturile părinților", scria, pe Facebook, Alina Gorghiu.

În replică, PSD a arătat că propunerea pentru un sistem de alocaţii diferenţiate pentru copii nu are legătură cu măsura dublării alocaţiilor.

 

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta declara, după adoptarea proiectului în plenul Camerei Deputaților, că dublarea alocației de stat pentru copii i se pare un lucru bun, dar atrăgea atenția că impactul unei asemenea măsuri este de 1,8 miliarde de lei anual, iar cei care au propus măsura nu au indicat și sursele de finanțare.

"Acum, îi găsim anul ăsta (banii necesari — n.r), îi găsim și la anul, dar înseamnă că ei vor să ne lase doar pe noi la guvernare, clar, că noi găsim. Nu știu de unde o să-i găsească ei în continuare sau de unde o să taie. Că s-au priceput foarte bine la tăieri", afirma prim-ministrul.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2014, cu un amendament al PNL care prevede ca alocația de stat pentru copii să crească de la 42 la 84 de lei, a fost votat, în luna mai, de 332 de deputați, niciunul nu a votat împotrivă, iar doi s-au abținut, informează Agerpres.

Dublarea alocațiilor nu era prevăzută inițial în ordonanță, acest lucru fiind stabilit printr-un amendament propus de  deputatul PNL, Cristina Pocora, care a fost respins anterior de Comisia pentru muncă a Camerei, dar adoptat în plen, cu 98 de voturi "pentru" și 77 "împotrivă", potrivit Agerpres.Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri