Coronavirus - România: 2245 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis: Universităţile trebuie să fie un simbol al respectării principiilor etice

Monday, 05 October 2015, 10:49 Sursă: REALITATEA.NET

"Începe un nou an de studiu, descoperire si crestere. Pentru profesori si comunitatea academica, acest moment marcheaza intalnirea cu urmatoarea generatie de tineri. Pentru autoritati, ar trebui sa fie un moment de reflectie si analiza asupra sistemului universitar iar pentru mine, ca presedinte, dincolo de bucuria de a fi alaturi de dvs., e ocazia perfecta pentru a duce din nou in discutie tema educatiei in Romania. Este o onoare sa ma aflu cu aceasta ocazie la Universitatea Bucureti, o institutie emblematica si de traditie a invatamantului superior romanesc.

Spun ca in ciuda ipostazelor diferite, avem preocupari comune pentru ca, fata doar si poate, cei de fata recunoastem rolul universitatii pentru dezvoltarea unei societati.

Consultarea, pe care am lansat-o recent nu se poate desfasura fara controbutia expertiza si autoritatea universitatilor. Dezbatarea asupra educatiei este o dezbatere cu si despre mediul universitar, fara insa a se limita la aceasta. Ea se cuvine inceputa cu cateva intrebri si teme particulare.

Prima este cum punem in valoare, prin intermediul universitatii,  intregul potential al poporului roman si al fiecarui individ, indiferent unde s-a nascut si a crescut, daca treieste in mediul rural sau urban sau inafara granitelor, indiferent cat de bogati sau saraci sunt parintii sai", a declarat Klaus Iohannis.

Rolul universitatilor in cresterea econmica: a gandi pe termen lung un sistem cu oportunitati de angajare pt absolventi nu este doar o chestiune economica, ci tine chiar de securitatea nationala.

Educatia de calitate, conectata la piata muncii, crestere economica si dezvoltarea unei societati sunt fatetele aceluiasi intreg si se conditioneaza.

Dialogul cu angajatorii a incetat sa fie o simpla optiune si a devenit o necesitate, daca ne dorim o educatie si o economie perfromante.

Specializarea inteligenta, inovarea si antreprenoriatul fac economia de succes si societatea prospera.

Iohannis: Avem nevoie de un sistem sanitar fără corupție. Exodul personalului medical trebuie oprit

 

In al treilea rand este dimensiunea sociala a universitatilor si a capacitatii acestora de a genera solutii. Am mari asteptari de la comunitatea academica si stiintifica in a participa activ la dezbateri publice care pot modela societatea, care pot reduce inechitatile sociale si care pot profila Romania in plan international.

Cum raspund universitatile provocarilor sec. al XXI-lea sub aspectul performantei, cerectarii, dar si schimbului international: universitate noastre pot lua ce e mai bun din fenomenul globalizarii, pot aduce diversitate si excelenta in corpul profesoral.

Sistemul universitar romanesc poate deveni un pol pentru studenti din intreaga lume. Criza demografica ne obliga sa fructificam mai bine intregul potential al Romaniei.

Reformarea unui sistem se poate face doar prin dialog autentic cu cei afectati si implicati, cu toti cei care au un cuvant de spus, altfel este condamnat din start la esec.

Am avut de curand o lege a educatiei facuta fara un astfel de dialog, iar consecintele se resimt pana azi. A fost nevoie de modificarea ei ulterioara, pentru ca mii de cadre didactice sa nu paraseasca sistemul.

Universitatile trebuie sa fie un simbol al respectarii principiilor etice. Institutia dvs., Universitatea Bucuresti, si-a asumat cu seriozitate si consecventa acest rol si pentru toate acestea va asigur de sprijinul meu in demersurile dvs. viitoare.

Pentru a duce la bun sfarsit misiunea, universitatile trebie sa fie sustinute public, rasplatindu-le perfoarmanta in educatie. Ma angajez sa fiu un aliat al dvs. pentru o mai mare responsabilitate publica si integritate in invatamantul superior romanesc", a declarat Klaus Iohannis. 


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ