Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis, la Ziua Unității Germane: Reunificarea, un eveniment care a marcat triumful democrației

Monday, 05 October 2015, 19:04 Sursă: REALITATEA.NET

"Există zile în care istoria se scrie sub ochii noștri, momente care marchează nu doar destinele unor indivizi, ci ale unor națiuni, evenimente care creează un viitor pentru generațiile ce vor urma. Reunificarea Germaniei, consfințită la 3 octombrie 1990, a fost un asemenea eveniment. A marcat triumful liber asupra dictaturii, sfârșitul unei nedrepte divizări și începutul reîntregirii europene. Zidul care a despărțit, simbolic, națiunea germană s-a prăbușit. Reunificarea Germaniei a fost un eveniment care a marcat triumful libertății și democrației, începutul reîntregirii europene. Acest experiență istorică trebuie să ne aducă aminte nouă, dar și celor ce vor veni, că teroarea și frica nu pot reprima aspirația spre libertate, că se vor pune granițe, dar nu se pot îngrădi conștiințe". a declarat Iohannis.

Totodată, acesta a explicat că Germania este un partener politic de bază al țării noastre, dar și principalul partener economic.

"Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici și să celebrez această zi post-simbolistică aparte, atât pentru poporul german, cât și pentru întreaga Europă. Între România și Germania există o relație bilaterală privilegiată și o cooperarea foarte bună. Germania este unul dintre principalii noștri parteneri politici și principalul partener economic. Această relație merge, însă, dincolo de cele două capitale și state în sine. Este o legătură mult mai strănsă, care unește landuri, orașe și comunități locale. Comunitatea minoritară germană din România și românii din Germania fac legătura profundă dintre noi. Numeroși studenți români aleg să studieze în Germania, iar multe Universități germane au catedre în limba și literatura română", a mai spus președintele României.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ