Evaluarea lui George Maior este în curs, după solicitarea lui Dragnea. Ce spune Meleșcanu

Friday, 12 October 2018, 13:10, Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că a avut o discuţie privată cu ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, menţionând că nu poate da un răspuns privind activitatea ambasadorului, având în vedere că este în curs o evaluare care va fi gata în 2-3 săptămâni.

Întrebat în legătură cu nemulţumirile că nu a declanşat procedura de rechemare a ambasadorului George Maior, Meleşcanu a precizat că "procedura de rechemare este iniţiată la nivelul preşedintelui care numeşte şi recheamă ambasadorii", scrie Agerpres.

"Ceea ce am făcut a fost să analizăm care sunt problemele care au apărut şi care au creat şi reacţii la nivelul Parlamentului, cercetarea este în curs şi o să informăm", a subliniat Meleşcanu.

El a spus că a avut o întâlnire cu George Maior în care l-a informat despre dezbaterea din Comisia de politică externă.

"Am dorit să-l informez despre discuţia care a avut loc în Comisia de politică externă, să-i prezint toate elementele şi să-i ascult şi argumentele dânsului. Nu pot să spun, a fost o discuţie privată", a adăugat ministrul de Externe.

Întrebat dacă este mulţumit de activitatea lui Maior; Meleşcanu a spus: "Sunt mai multe chestiuni, nu-i vorba de mulţumirea mea ca persoană".

"Ambasadorul într-o ţară importantă cum sunt SUA relaţionează cu foarte mulţi membri ai Guvernului, parlamentari şi am vrut să ştiu şi care sunt opiniile lor despre modul în care s-au desfăşurat activităţile atunci când au fost în vizită în America", a adăugat Meleşcanu, susţinând că nu poate da un răspuns cât timp se află în curs o cercetare.

El a mai spus că din partea autorităţilor americane opiniile sunt diferite în legătură cu activitatea lui George Maior.

"Autorităţile americane sunt diferite, fiecare are opinia lui, există şi aprecieri pozitive în problemele de apărare şi securitate. (...) Există tot felul de aprecieri, dar eu dau partea bună a paharului, partea plină", a punctat Meleşcanu.

El a mai spus că MAE face o evaluare în privinţa activităţii lui George Maior şi va face propuneri preşedintelui, menţionând că aceasta va fi gata în 2-3 săptămâni.

"Se face o evaluare şi se vor face propuneri din punctul nostru de vedere către preşedinte. (...) Cred că e vorba de 2-3 săptămâni, nu cred că este vorba de ceva foarte lung", a adăugat Meleşcanu.

Liviu Dragnea a anunţat, în septembrie, după şedinţa conducerii PSD, că s-a stabilit ca MAE să înceapă demersurile legale pentru rechemarea de la post a ambasadorului Românei la Washington, George Maior.

Demersul vine în contextul ultimelor declaraţii făcute de Maior, care a criticat scrisoarea semnată de Rudolph Giuliani pentru preşedintele Iohannis.

”S-a cerut doamnei prim-ministru să îi ceară domnului ministru Meleșcanu să înceapă procedura pentru rechemarea lui George Maior din SUA”, a precizat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă decizia are legătură cu observațiile lui Maior pe tema scrisorii lui Giuliani, Dragnea a evitat să răspundă.

”Eu cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicații de dat în legătură cu protocoalele și în legătură cu pozițiile pe care le-a avut public în SUA, care depășesc atribuțiile unui ambasador”, a spus liderul PSD.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Homepage