Coronavirus - România: 706475 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Crucea Roşie vrea sa stabilescă relaţii cu gruparea Stat Islamic. Care este explicaţia

Monday, 07 December 2015, 16:51 Sursă: REALITATEA.NET

"Da, sigur că încercăm să construim o relaţie" cu gruparea Stat Islamic, a declarat directorul general al CICR, Yves Daccord, într-un interviu pentru AFP. "Avem o viziune clar umanitară. În primul rând, vedem zece milioane de oameni. Zece milioane sub controlul grupării Stat Islamic (în Irak şi Siria). Suntem interesaţi de aceşti zece milioane de oameni. Ce se întâmplă cu ei? Care sunt problemele lor", a precizat el.

Apariţia grupărilor armate, care uneori ignoră nevoia de ajutor, este unul dintre pericolele cu care se confruntă CICR, a adăugat Daccord, înaintea unei reuniuni la Geneva privind provocările angajaţilor umanitari. "Nu poţi veni de la Geneva" şi să te aştepţi ca grupările armate să te lase să acţionezi.

"Nu eşti acceptat de Boko Haram sau de grupări armate din Siria într-o singură zi. Durează mult timp şi trebuie să ai oamenii potriviţi", a adăugat acesta. Daccord a explicat că a durat câţiva ani pentru ca Boko Haram să permită CICR să lucreze în fieful grupării extremiste din nord-estul Nigeriei. Pentru a activa în zone controlate de Boko Haram sau de gruparea SI, o organizaţie trebuie să fie considerată total "non-partizană", a adăugat el. De la atacuri asupra spitalelor până la răpirea angajaţilor umanitari, CICR a avertizat cu privire la spaţiul tot mai mic în care pot activa agenţiile umanitare.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ