Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Avocatul Poporului cere un nou sediu: Activitatea se desfăşoară în condiţii dramatice

Tuesday, 19 April 2016, 14:08 Sursă: REALITATEA.NET

"Am făcut mențiune și la data când am depus raportul (...) despre faptul că nu avem un sediu adecvat. Iar situația a devenit de-a dreptul dramatică, pentru că, între timp, am angajat oamenii aceia care lucrează la domeniul pentru prevenirea torturii. (...) Unii lucrează într-un pod la 50 la grade vara și la nu știu câte grade minus iarna", a declarat Victor Ciorbea, în cadrul dezbaterilor din comisiile juridice reunite al Camerei Deputaților și Senatului, în care s-au discutat rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2013, 2014.

Potrivit lui Ciorbea, angajații care lucrează în domeniul de prevenire a torturii își desfășoară activitatea "într-o bojdeucă, la propriu, în curtea interioară ( a instituției — n.r.)". "Situația este dramatică, realmente", a afirmat el.

Ciorbea a vorbit și despre necesitatea unor "mici modificări" la legea de organizare și funcționare a Avocatului Poporului — Legea 35/1997, rezultate din activitatea practică a instituției și, mai ales, din activitatea mecanismului de prevenire a torturii.

Senatorul PNL Mărinică Dincă a intervenit în cadrul dezbaterilor și a cerut demisia lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului pentru că în activitatea sa a înregistrat, "cu succes, trei mari insuccese".

"Primul este scos în evidență de Comisia Europeană prin MCV, al doilea este dat, practic, (...) în mod direct de către Curtea Constituțională prin faptul că i-a arătat unde a greșit, cât a greșit și, mai ales, ce a greșit. Modificarea unei proceduri nu are nicio importanță, va mai face greșeli de acest gen ori de câte ori va considera conducătorul acestei autorități, pentru că are această libertate și eu sunt de acord să aibă această libertate chiar și atunci când greșește. Și cea de-a treia este spusă în mod direct de Avocatul Poporului, care ne spune că proprii angajați sunt torturați prin condițiile de muncă pe care le au. Cred că acesta ar fi primul motiv pentru care să-și dea demisia în condițiile în care nu poate să asigure condiții decente nici măcar pentru proprii angajați, iar aceasta arată lipsa capacității de management a Avocatului Poporului", a susținut senatorul liberal.

Ca urmare, Dincă a anunțat că va da un vot împotriva adoptării rapoartelor de activitate pe 2013 și 2014 ale Avocatului Poporului.

"Practica în instituție, inclusiv pe durata celor șapte luni de mandat din 2014, a fost aceea de a nu ataca nicio ordonanță de urgență și nicio lege care aveau un caracter cât de cât politic și electoral", a replicat Ciorbea.

"N-am făcut decât să mențin și eu în 2014 acea practică. Și, de aceea, am anunțat că a doua zi după MCV am și modificat practica. Legat de al doilea aspect, știți bine că în 2013 CCR a pronunțat o hotărâre prin care a subliniat că pornind de la prevederile din Constituție, din legea de organizare și funcționare, Avocatul Poporului este suveran în a aprecia când, cum este cazul să atace, să ridice o excepție de neconstituționalitate, se dă chiar o marjă extraordinar de mare în apreciere", a explicat Avocatul Poporului.

Ciorbea a adăugat, legat de cererea demisiei sale pe motiv că nu poate asigura condiții corespunzătoare de muncă angajaților, că aceasta reprezintă "un semn de solidaritate" din partea senatorului. "Faptul că nici Guvernul anterior și nici până acum nu am rezolvat această problemă, deși am făcut zeci de demersuri și scrise și întâlniri și discuții și certuri și tot ce doriți pentru a obține o locație adecvată, cred că nu-mi poate fi imputat mie", a spus el.

La finalul dezbaterilor, parlamentarii din cele două comisii juridice au avizat cu majoritate de voturi rapoartele de activitate pe 2013 și 2014 ale Avocatului Poporului.

În cadrul aceleiași ședințe au fost avizate și rapoartele de activitate pe 2013 și 2014 ale AEP, un alt raport AEP privind alegerile pentru președintele României din 2014, rapoartele de activitate ale CNCD pe 2013-2014, un raport al CSM privind starea justiției pe 2011, rapoartele de activitate ale Consiliul Legislativ pe anii 2012, 2013, 2014 și cele ale CNSAS pe 2013-2014.

Raportul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC ) nu a fost dezbătut și avizat întrucât reprezentanții instituției nu au fost prezenți la ședință.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ