Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

IKARIA, insula pe care oamenii au uitat să moară. Care e secretul longevităţii localnicilor

Thursday, 16 January 2014, 17:38 Sursă: REALITATEA.NET

Care e secretul longevităţii lor? Răspunsul pare complex, însă localnicii dezvăluie nonşalant ce cred ei că reprezintă secretul lor: dieta meditereaneeană, vinul, cafeaua grecească, somnul de după-amiază şi viaţa sexuală activă.

Mai concret, reţeta longevităţii acestor oameni constă în regimul alimentar bogat în ulei de măsline şi legume, pe care le cresc în propriile grădini şi prin consumul moderat de lactate şi carne. Evitarea grăsimilor saturate prezente în carne şi lactate reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, uleiul de măsline măreşte colesterolul benefic, laptele de capră îmbunătăţeşte digestia, iar cafeaua grecească ține cancerul la distanță.

Gerasimos Siasos, profesor la Universitatea Athens Medical School, din Grecia, a studiat 71 de femei și 71 de bărbați care locuiau pe această insulă. „Majoritatea consumau cafea fiartă la ibric, care e bogată în polifenoli și antioxidanți și conține numai o cantitate moderată de cofeină. Aceasta pare să aibă beneficii mai mari decât restul cafelelor. Protejază mai ales de boli cariovasculare, dar și de cancer”, susțin cercetătorii. Fără ceas, se trezesc târziu şi dorm la amiază Pe lângă alimentaţie, somnul de după amiază îi ajută pe ikarieni să ducă o viaţă lungă şi sănătoasă. “Aici oamenii se trezesc târziu, iar la amiază trag un pui de somn.

Nimeni nu poartă ceas pentru că pur şi simplu nu ne interesează niciodată cât e ora’’, a explicat medicul local Ilias Leriadis. Obiceiul de a dormi după amiază, de cel puţin trei ori pe săptămână reduce apariţia bolilor de inimă cu 37%, conform studiilor făcute la Universitatea din Atena şi la Harvard. De asemenea, o viaţă sexuală activă poate creşte durata de viaţă, iar 80% dintre ikarienii cu vârste cuprinse între 65 şi 100 de ani declară că au o activitate sexuală regulată.


Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE