Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fresh Refresh. Donează sânge!

Monday, 02 February 2015, 16:28 Sursă: Alexandra Păcuraru

Sângele este singurul "medicament" care nu poate fi cumpărat, după cum spun medicii! Campania la care s-a alăturat RealitateaTV a fost iniţiată de părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru acum doi ani şi a pornit de la un caz izolat!

Un bărbat suferea cumplit pentru soţia lui care avea nevoie de sânge. De atunci, proiectul "Dăruieşte viaţă! Vino să donezi sânge!" a reunit români din Bucureşti, Sinaia, Ploieşti, Constanţa, Bacău sau Cluj. În ţara noastră, doar 1,7% din populaţie donează sânge anual, de aproape patru ori mai puţin decât media europeană. Pentru a acoperi tot necesarul, ar trebui ca procentul să ajungă la 2,5.

Un centru mobil de transfuzie a ajuns şi la sediul RealitateaTV! Colegii noştri s-au prezentat, rând pe rând, în fata cadrelor medicale! Oricine are între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kilograme, puls regulat, nu a suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale şi nici nu a avut hepatită, TBC ori sifilis poate deveni donator. Toate persoanele care au intrat in centrul mobil de transfuzie au aflat şi alte reguli care trebuie urmate.

O persoană are nevoie de sange o data la 3 secunde. Iar 60% din populaţie ar putea trece prin aceeaşi situaţie la un moment dat al vieţii, după cum arată statisticile. Din păcate, doar 2% dintre cetăţeni donează sânge! Donatorul oferă sănătate semenilor, dar şi propriei persoane. Donarea permite împrospatarea sângelui deoarece stimulează producţia de globule roşii şi albe şi contribuie la tonifierea sistemului imunitar. Medicii mai spun că riscul de accident vascular cerebral şi de paralizie se reduce cu peste 30 % la cei care donează constant. Donatorii traiesc mai mult decât media populaţiei. În plus, ei beneficiează şi de un set de analize medicale gratuit.

Voluntariatul este tot un gest umanitar! România se află încă pe un teren fragil, în condiţiile în care cele mai multe societăţi fac din voluntariat un element important. Detaliem subiectul în rubricile următoare! Sunt Alexandra Păcuraru! Râmâneţi Fresh!


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE