Dilema despre Univers explicată în sfârșit de specialiștii în astronomie

Wednesday, 22 May 2019, 13:00 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Dacă ai face un tur cu autobuzul prin cosmos ai avea nevoie de mai mult timp decât crezi. În ciuda aparențelor, Universul este destul de gol iar stelele și galaxiile se află la distanțe considerabile unele de altele. Pentru a putea să-ți creezi o imagine de ansamblu gândește-te că sistemul nostru solar are o lățime de aproape nouă miliarde de kilometri, iar cea mai apropiată stea se află la o distanță de 40,000 de miliarde de kilometri depărtare.

Cât despre cea mai apropiată galaxie, aceasta se numește Andromeda și se află la o distanță de 2,500,000 de ani lumină depărtare. Ceea ce înseamnă extrem de mult, dacă ne gândim că galaxia în care trăim are o lățime de aproximativ 100,000 de ani lumină.

Așadar, structura spațiului și așezarea planetelor ne face să ne întrebăm de ce corpurile celeste se află la o depărtare atât de mare unele de celelalte și ce anume a cauzat această despărțire.

De ce este Universul atât de gol

Depinde din ce perspectivă privim problema. Spre exemplu, dacă am putea călătorii cu viteza luminii, distanța dintre planete nu ni s-ar mai părea atât de mare.

Însă, dacă Universul nu s-ar fi extins atât de mult în timpul primelor fracțiuni de secundă după Big Bang, toate obiectele astrale s-ar fi aflat la o apropiere mult mai mare. Iar dacă energia întunecată nu ar fi împins planetele la o distanță și mai mare una de cealaltă, prospectele călătoriei interspațiale nu s-ar mai înrăutăți de la un minut la altul.

Așadar, goliciune Universului se învârte în jurul a două elemente esențiale: viteza luminii, care definește distanța și expaniunea spațiului, care nu face decât să depărteze tot mai mult stelele și galaxiile. Fără aceste lucruri, cu siguranță Universul nu ar mai fi arătat așa cum îl știi tu astăzi.

SursaAdaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri