Cum a dispărut unul dintre cele mai mari oceane de pe Pământ

Monday, 13 May 2019, 16:47 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Se pare că pe harta globală exista acum 700 de milioane de ani un supercontinent antic numit Rodinia, care azi nu se mai regăsește pe hartă. Cum a dispărut acest supercontinent?

În primul rând, trebuie să știi că au existat cel puţin trei supercontinente în trecutul istoric al Terrei. A fost Nuna, acum 1,8 miliarde de ani, Rodinia, după 800 de milioane de ani şi Pangeea, după 700 de milioane de ani de la formarea Rodiniei. Cu alte cuvinte, formarea supercontinentelor este ciclică.

Ce este mai exact un supercontinent? Ei bine, simplu spus, atunci când aproape toată suprafaţa terestră se uneşte într-un singur continent. Reconstruirea se efectuează dificil, în lipsa multor informaţii, mai ales în cazul supercontinentelor mai vechi, unde mostrele care s-au păstrat sunt mai rare raportat la, să zicem, supercontinentul Pangaea.

Cum a dispărut supercontinentul Rodinia

În acest sens, un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Curtin University din Perth, Australia și condusă de cercetătorul Zheng-Xiang Li, a descoperit că supercontinentele și superoceanele s-ar forma și destrăma în cicluri alternative, care ba conservă crusta oceanelor, ba o reciclează înapoi în interiorul Pământului.

„Noi sugerăm că structura mantalei Pământului se reorganizează complet doar la fiecare al doilea supercontinent prin regenerarea unui nou superocean și printr-un cerc nou de foc”, a explicat Li într-un email pentru Live Science. Pentru a înțelege mai bine, Cercul de Foc reprezintă un lanț de zone de subducție din Oceanul Pacific, unde crusta oceanului se freacă sub continente.

Fiecare supercontinent se rupe și se recreează prin două metode – introversie și extroversie. Intoversia presupune ruperea subcontinentului în mai multe bucățele, și în cele din urmă „înghițirea” oceanului în interiorul Pământului. Însă, continentele se lipesc din nou și formează un nou supercontinent.

Extroversia, pe de altă parte, presupune atât crearea unui nou continent, cât și a unui nou superocean. Numai că, procesele de subducție încep în superoceanul exterior, nu în cel interior, ca la introversie.

Astfel, superoceanul este înghițit de Pământ, ceea ce duce la întoarcerea supercontinentului pe dos. Cu alte cuvinte, fostul ocean interior devine noul superocean care înconjoară supercontinentul.Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri