Cel mai tare experiment pe care să-l faci acasă: cum obții plasmă?

Friday, 24 May 2019, 18:51 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Dacă vrei să vezi cum arată plasma, bagă un strugure tăiat în două jumătăţi legate între ele de o mică bucată de coajă, într-un cuptor cu microunde.

Însă, trebuie să știi că după ce cuptorul este pornit la putere maximă, în locul unde cele două jumătăţi sunt conectate va începe să iasă foc. Vezi cum explică cercetătorii acest fenomen.

Ce se întâmplă dacă bagi un bob de strugure în cuptorul cu microunde?

Pentru a desluși acest mister, profesorul asociat Pablo Bianucci, de la Departamentul de Fizică din cadrul University in Montreal, și colegii săi au filmat o varietate de struguri, de mărgele din hidrogel și de ouă de prepeliță umplute cu apă, cu ajutorul unor camere care pot filma 1.000 de cadre pe secundă.

Mai exact, echipa de cercetători a pus aceste obiecte în cuptoarele cu microunde de uz casnic. În plus, pentru a asigura transparența pentru camerele termale, una dintre ușile cuptoarelor a fost modificată.

„Mărimea și compoziția unui strugure la microunde determină capacitatea acestuia de a se aprinde", a declarat Bianucci. „Este o coincidență norocoasă în faptul că strugurii au atât compoziția (în principal apa) și mărimea corecte astfel încât o singură undă de radiație de la cuptorul cu microunde poate să încapă într-un bob de strugure."

În momentul în care cele două jumătăți ale unui bob de strugure sunt lovite de radiații, microundele care sunt prinse în țesuturile din fiecare jumătate de strugure folosesc pielița dintre jumătăți ca un pod. „Asta rezultă un punct fierbinte cu un câmp electromagnetic mult mai puternic între struguri", a zis cercetătorul. „Acest câmp puternic amplificat generează apariția plasmei".


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri