Coronavirus - România: 28582 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO Protest Spike Lee după moartea lui George Floyd, în care acuză tratamentele polițiștilor aplicate americanilor de culoare

Monday, 01 June 2020, 17:39 Sursă: realitatea.net

 

Cineastul american Spike Lee, care va prezida festivalul de la Cannes, a lansat un scurtmetraj-protest în care face o paralelă între felul în care pesonajul din filmul său „Do the Right Thing” (1989) a fost tratat de poliţie şi ce s-a întâmplat în cazul lui George Floyd şi Eric Garner.

 

Filmul începe cu întrebarea „Will History Stop Repeating Itself?” (Se va opri repetarea istoriei de la sine? - n.red.) şi reprezintă un montaj de scene din timpul arestărilor lui Floyd şi Garner - ambii ucişi - cu scene din „Do the Right Thing”, în care personajul Radio Raheem moare în timpul unui scandal după ce este sugrumat de poliţişti.

Lee a lansat „3 Brothers” în timpul unei apariţii la CNN, ca parte a unui reportaj special privind protestele din Statele Unite. Regizorul purta o sapca si un tricou, inscripționate cu anul „1619”, care marchează începutul sclaviei negrilor în Statele Unite.

Eric Garner a murit în 17 iulie 2014, după ce a fost arestat în Staten Island (New York), iar poliţistul implicat, Daniel Pantaleo, nu a fost pus sub acuzare.

George Floyd a murit pe 25 mai 2020, în Minneapolis, la puțin timp după cele 9 minute in care un politist a stat cu genunchiul pe gatul sau. În acest caz, patru poliţişti au fost concediaţi şi doar unul a fost pus sub acuzare - Derek Chauvin, care a stat îngenuncheat pe gâtul lui Floyd timp de aproximativ 9 minute. Acesta a fost acuzat de crimă de gradul trei şi ucidere din culpă de gradul doi.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN