Coronavirus - România: 111550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Povestea unui fost islamist şi recrutor Al Qaida, proaspăt angajat al unei universităţi din SUA

Thursday, 01 September 2016, 13:12 Sursă: REALITATEA.NET

Jesse Morton, cunoscut sub numele de Younus Abdullah Muhammad, în trecut critica SUA şi îi ameninţa pe producătorii celebrului serial South Park, pentru că l-au înfăţişat pe profetul Mohamed îmbrăcat într-un costum de urs, relatează The Independent.

Acum a fost angajat de Universitatea George Washington, la departamentul de cercetare antitero, la care va contribui cu o "perspectivă unică", după cum susţine Seamus Hughes, director adjunct al programului pe extremism de la centru de securitate internă şi cibernetică, scrie Ziare.com.

"Încă nu ne-am dat seama cum să ajungem la un individ aflat pe calea radicalizării. Jesse a fost în acea lume şi a ieşit din ea", a declarat Hughes.

Directorul adjunct spune că a discutat despre Morton cu cei de la FBI, cu liderii din securitate şi cu anchetatorii care l-au cercetat, primind de la toţi asigurări că acesta s-a reabilitat pe deplin.

Jesse Morton s-a născut în Pennsylvania, provenind dintr-o familie destrămată. S-a apropiat de grupările radicale şi a fost arestat de două ori din cauza drogurilor. Când era în închisoare în Virginia, a cunoscut un extremist islamic şi a urmat un proces de îndoctrinare.

În 2008, Morton a fondat "Revoluţia Musulmană". În anul următor, el a salutat atacul de la Fort Hood, Texas, în care 13 oameni au fost ucişi. Bărbatul a obţinut o diplomă de master în afaceri internaţionale la Universitatea Columbia, cât încă era extremist şi cât recruta luptători pentru grupările teroriste.

După o excursie în Maroc, unde a cunoscut mai mulţi tineri musulmani, idealurile lui s-au schimbat şi mai mult. În urmă ameninţărilor la adresa producătorilor South Park, Morton a fost arestat şi extrădat în Statele Unite, unde a fost condamnat la 11 ani de închisoare, însă a stat după gratii doar trei ani.

În detenţie, el şi-a petrecut mare parte a timpului în biblioteca, citind literatură şi filosofie, pentru a se "reconecta" cu Occidentul. A ţinut să-i mulţumească în special unei femei agent FBI, pentru că l-a tratat ca pe o fiinţă umană şi l-a încurajat să vorbească deschis.

De când a fost eliberat, în februarie 2015, Morton a lucrat alături de FBI la cazuri importante. "Mă simt foarte vinovat. Am văzut nişte lucruri pe care le-au făcut unii oameni şi să ştiu că am susţinut cândva aceste viziuni mă îngreţoşează", a declarat el pentru CNN.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN