Parlamentul din Israel votează pentru dizolvarea sa şi organizarea de alegeri la 9 aprilie

Wednesday, 26 December 2018, 23:18 Sursă: REALITATEA.NET

Parlamentul israelian a votat miercuri în a doua şi a treia lectură în favoarea unui proiect de lege vizând dizolvarea acestei adunări şi organizarea de alegeri legislative anticipate pe 9 aprilie, relatează AFP.

Adaugă părerea ta

Coaliţia premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a decis luni dizolvarea parlamentului, în contextul în care mai dispunea numai de un vot pentru asigurarea majorităţii (din totalul de 120) după demisia, luna trecută, a ministrului apărării, Avigdor Lieberman, lider al partidului ultranaţionalist Yisrael Beytenu (Israel Casa Noastră).

Adoptată cu 102 voturi pentru şi două contra, această lege a intrat în vigoare imediat, Knessetul fiind dizolvat până la noi alegeri, la patru ani de la ultimul scrutin, organizat în martie 2015.

Guvernul rămâne în funcţie, dar nu poate lua decizii care necesită aprobarea parlamentului, ca adoptarea de noi legi.

La putere de aproape 10 de ani, după un prim mandat în anii 1990, Benjamin Netanyahu, 69 de ani, a eşuat de curând în adoptarea unei legi asupra recrutării obligatorii a evreilor ultrareligioşi în armată, faţă de care se opun două partide religioase ale majorităţii.

Pe altă parte, prim-ministrul este ameninţat să fie pus sub acuzare pentru "corupţie" în trei dosare, ca urmarea recomandării poliţiei în acest sens.

Toate sondajele arată însă că Benjamin Netanyahu va continua să rămână la putere, depăşind astfel recordul de longevitate (peste 13 ani) al părintelui fondator al statului Israel, David Ben Gourion.

Sursa: agerpres.ro

Alte articole din: Ultimele Stiri