Cel mai celebru avocat din țară a ajuns de la viața de lux, în cumplitul penitenciar 13

Friday, 10 February 2017, 11:06 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Avocata acestuia lui Valerian Mânzat, Lilia Pascal, a declarat că procurorii au invocat necesitatea plasării în arest prin desfășurarea acțiunilor de urmărire penală, dar și că Mânzat ar putea influența declarațiile martorilor, dacă ar fi cercetat în stare de libertate.

Potrivit apărării, Mânzat se consideră nevinovat și invocă condițiile inumane de detenție în Penitenciarul nr. 13.

Întrebată despre informațiile apărute în presă, precum că Mânzat ar avea unele legături cu Renato Usatîi, respectiv, cel din urmă ar fi încercat să-l ajute, avocata a declarat că nucunoaște nimic la acest subiect.

Referitor la aplicarea sechestrului asupra celor trei automobile, despre care Mânzat a declarat că nu-i aparțin, avocata afirmă că CNA a acționat ilegal. Lilia Pascal spune că au fost depuse cereri de către companiile de leasing, astfel încât mașinile să fie restituite.

Potrivit procurorilor, Mânzat ar fi estorcat 20 de mii de euro de la o clientă, promițându-i că va urgenta transferul soțului său dintr-un penitenciar din Rusia în unul din R. Moldova. Avocatul nu s-ar fi ținut de cuvânt și ar fi încercat să se ascundă de femeie pentru a nu-i da banii înapoi. Cazul a fost documentat mai mult timp, perioadă în care ofiţerii CNA şi procurorii au monitorizat convorbirile telefonice dintre avocat şi client. Avocatul a fost reţinut la 2 februarie, în momentul în care a returnat o parte din banii primiţi, circa 50 de mii de lei.

Oamenii legii au desfășurat percheziţii la oficiile avocatului, la domiciliu, dar şi în automobilele acestuia. Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au pus sub sechestru mașinile acestuia: un Mercedes, un Porsche și o Skoda. Mânzat a declarat că mașinile nu-i aparțin.

În 2015, Valerian Mânzat, ex-angajat al Poliției Criminale, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie. Avocatul nu a stat însă nicio zi dupa gratii, deoarece sentința intră în vigoare doar după decizia Curții de Apel. La acest moment examinarea dosarului la CA este suspendată, deoarece apărarea depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care ridică excepția de constituționalitate asupra unui articol din Codul de Procedură Penală.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri