Coronavirus - România: 62547 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bulgaria urmează exemplul României: Își creează o structură anticorupție după modelul DNA

Friday, 03 April 2015, 17:00 Sursă: REALITATEA.NET

Noua instituție va fi constituită din procurori, anchetatori și inspectori și ar urma să devină operațională la începutul anului viitor, probabil în luna aprilie. Guvernul de la Sofia estimează că 7.670 de responsabili ar putea fi investigați de această nouă autoritate. De asemenea, cei care vor furniza autorităților informații de natură să ajute anchetele vor primi sume de bani drept recompensă.

Corupția a erodat încrederea bulgarilor în instituțiile statului și descurajează investițiile. Uniunea Europeană a criticat ,în mod repetat, autoritățile de la Sofia pentru reforma lentă și ineficientă a sistemului judiciar, care s-a dovedit incapabil să sancționeze oficialii acuzați de fapte de corupție, un efect fiind rămânerea în continuare a Bulgariei în afara spațiului Schengen.

"Nu înregistrăm progrese în lupta împotriva corupției la nivel înalt", a admis vice-premierul Meglena Kuneva, subliniind că Bulgaria dorește să urmeze exemplul României, unde politicieni, oficiali și oameni de afaceri au fost investigați și condamnați pentru corupție.

Totodată, Meglena Kuneva a menționat că noua instituție anticorupție va fi creată după modelul celei similare din România, respectiv Direcția Națională Anticorupție (DNA), și va colabora îndeaproape cu serviciile secrete pentru protecția informațiilor legate de anchete.

Combaterea corupției și reforma sistemului judiciar fac parte dintre măsurile promise de noul premier bulgar, Boiko Borisov.

Cu toate acestea, un analist politic local atrage atenția că "această strategie anticorupție are nevoie de un larg sprijin din partea clasei politice și a întregului sistem judiciar".

Mai multe pe Agerpres. 

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN