Brexit în prelungiri. Vot crucial pentru amânarea unei ”catastrofe”

Wednesday, 13 March 2019, 10:44, Sursă: REALITATEA.NET

BREXIT. După ce au respins acordul obținut de Theresa May cu UE, parlamentarii britanici votează miercuri pentru a evita un ”divorț” fără acord.

Adaugă părerea ta

Brexit fără sfârșit. Parlamentarii de la Londra continuă miercuri povestea fără sfârșit a Brexitului cu un vot pentru blocarea ieșirii fără acord a Marii Britanii din UE, scenariu ce ar echivala cu o catastrofă, potrivit multor comentatori și oameni de afaceri. 

Acordul cu pricina, care ar fi asigurat un divorț ordonat, a fost respins marți seară de aceiași parlamentari din diverse motive - aranjamentul pentru granița dintre cele două Irlande, în cazul susținătorilor unui Brexit dur sau chiar termenii generali ai acordului, în cazul laburiștilor.

Dacă votul majorității va respinge, așa cum este de așteptat, ieșirea din UE fără acord, atunci un nou vot vine la rând, care va mandata premierul să ceară amânarea Brexit-ului, care ar trebui să se producă pe 29 martie.

Oficialii UE au subliniat că este nevoie de o justificare credibilă pentru a aproba amânarea.

BREXIT: Sfârșitul lui May?

Între timp, guvernul se pregătește totuși pentru un Brexit fără acord și urma să publice miercuri câteva reguli de bază pentru un astfel de scenariu.

Chiar și în cazul amânării Brexitului este neclar ce acord ar putea obține premierul Theresa May într-un interval de câteva luni, ținând cont de reticența partenerilor UE, de inflexibilitatea susținătorilor Brexitului și de temerile oamenilor de afaceri și ale celor care susțin rămânerea în UE sau măcar un acord care să țină Marea Britanie în piața unică. 

Confuzie la Londra, BREXIT amânat din nou. Theresa May, umilită de propriul partid 

De fapt, chiar mandatul lui May este acum pus sub semnul întrebării, chiar dacă premierul a câștigat de curând un vot de încredere în Parlament.

Marți, după respingerea acordului cu UE, liderul opoziției, Jeremy Corbyn, a declarat că premierul trebuie să declanșeze alegeri anticipate.

BREXIT: Multe necunoscute

Chiar guvernul Theresei May este divizat în privința alegerilor pe care trebuie să le facă în viitor.

Unii colegi, scrie BBC, cred că premierul trebuie acum să încerce un acord care să țină Marea Britanie mai legată de UE.

Alții cred că Marea Britanie trebuie să părăsească UE fără un acord, dar să se pregătească bine până pe 29 martie.

Alți miniștri chiar cred că actualul acord pentru Brexit, respins de două ori în Parlament, ar mai putea fi totuși resuscitat.

Între timp, în spațiul public se vehiculează de mult ideea unui al doilea referendum, dar niciunul dintre partidele principale nu susține acest scenariu.

Nu în ultimul rând, este neclar cât de mult va mai rămâne totuși Marea Britanie în UE, prin urmare nu se știe dacă britanicii ar trebui să mai candideze la alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai.

BREXIT: Mărul discordiei, granița dintre Irlande

Unul dintre principalele motive ale respingerii acordului pentru Brexit, cel puțin în cazul conservatorilor, este aranjamentul pentru granița dintre cele două Irlande, Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Republica Irlandeză.

Un lucru este clar, toate taberele sunt de acord că o graniță terestră - care să includă puncte de verificare și orice fel de infrastructură - trebuie evitată.

Sensibilitățile, care în trecut au alimentat un conflict de durată, cu mulți morți și răniți, sunt încă prea puternice.

În prezent, bunurile și serviciile circulă neîngrădit, în condițiile în care ambele Irlande sunt parte a uniunii vamale și a pieței unice.

Dacă Marea Britanie părăsește UE, acest lucru se va schimba însă. Prin urmare, partenerii din UE, în frunte cu Dublinul, și împreună cu Londra, au ajuns la un compromis - așa-numitul ”backstop” sau plasa de siguranță.

Acesta presupune că granița dintre cele două Irlande va rămâne deschisă pentru o perioadă de timp, în mod excepțional, dacă UE și Londra nu ajung la o soluție tehnică care să satisfacă pe toată lumea.

Susținătorii unui Brexit dur, cei care au și votat împotriva acordului, se tem însă că această plasă de siguranță este portița care vă menține Marea Britanie în UE pe termen indefinit.

Alte articole din: EUROPA