Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ZERO kilometri de autostradă în 2014. Câte şantiere sunt în lucru

Monday, 01 September 2014, 09:25 Sursă: REALITATEA.NET

Dacă în construcția efectivă de autostrăzi ne-am obișnuit deja cu termene prelungite și amânări peste amânări, iată că același lucru se întâmplă și la lucrurile mai simple, potrivit unei analize Capital.

În primăvara acestui an a fost lansată procedura de achiziție pentru elaborarea sau revizuirea a nu mai puțin de 17 studii de fezabilitate care însumează 1.725 de kilometri de autostradă. Primele 10 anunțuri au fost publicate în prima zi a lunii mai, firmele de consultanță având ca termen pentru depunerea ofertelor data de 17 iunie.

Anunțurile au fost atât de bine realizate, că în doar primele 12 zile de la publicare Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi din România (CNADNR) s-a trezit cu peste 50 de contestații.

Cel mai important document prin care România va putea absorbi fondurile europene puse la dispoziția de UE în perioada 2014-2020, Master Planul General de Transport, a fost amânat pentru decembrie 2014, cu un an de la termenul stabilit.

200 km de autostrăzi de 1 mld. euro, gata până în 2016

România are în prezent zece şantiere de autostrăzi cu o lungime cu­mulată de 200 km, pe care constructorii lucrează sau urmează să demareze lu­crările până la finalul anului, potrivit unei alalize a Ziarului Financiar.

Pentru anul acesta este programată a fi deschisă circula­ţiei doar autostrada Orăştie - Sibiu, lot 3 (22,1 km), arată datele de la CNADNR.

Valoarea contractelor pentru aceste şantiere se apropie de un miliard de euro, iar până acum CNADNR a plătit circa 230 de mili­oane de euro către constructorii acestor autostrăzi.

Chiar dacă CNADNR susţine că unele tronsoane se află în stadiu de preconstrucţie sau de proiectare, în realitate pe anumite şantiere, aşa cum sunt loturile 3 şi 4 din autostrada Se­beş-Turda, constructorii au intrat deja în teren cu utilajele, potrivit informaţiilor ZF.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL