Scandal IMENS legat de Yahoo: ce a făcut în secret tuturor utilizatorilor, la solicitarea SUA

Tuesday, 04 October 2016, 21:47, Sursă: REALITATEA.NET

Compania Yahoo Inc a creat în secret, în anul 2015, un program informatic care permite verificarea în emailurile clienților a unor informații specifice, la solicitarea serviciilor de spionaj americane, afirmă surse citate de site-ul agenției Reuters.

Adaugă părerea ta

Compania s-a conformat astfel unei directive clasificate a Administrației SUA, scanând sute de milioane de conturi Yahoo mail la solicitarea Agenției pentru Siguranța Națională (NSA) și a Biroului Federal pentru Investigații (FBI), afirmă doi foști angajați și o a treia sursă care cunoaște situația.

Conform unor analiști, aceste este primul caz în care se află ca o companie online americană acceptă solicitarea unei agenții de informații de a verifica toate mesajele primite în inboxurile emalurilor.

Nu este clar ce informații au solicitat agențiile de spionaj, ori dacă au cerut Yahoo să verifice doar anumite cuvinte-cheie ori tipuri de atașamente.

Agenția Reuters nu a putut stabili dacă Yahoo a oferit serviciilor de informații datele pe care a reușit să le obțină după activarea filtrelor de verificare.

Conform surselor citate, decizia directorului executiv Yahoo, Marissa Mayer, de a se conforma directivei a generat plecarea unor membri ai Consiliului de administrație, inclusiv a directorului pentru Securitatea informațională, Alex Stamos, ce a demisionat în iunie 2015. În prezent, Stamos deține postul similar la compania Facebook Inc.

"Yahoo este o companie ce respectă legile și se conformează reglementărilor din Statele Unite", se arată într-un comunicat oficial care nu oferă alte detalii.