Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Trăim pe datorie. Fiecare român trebuie să returneze cam 5.000 euro creditorilor străini

Tuesday, 15 March 2016, 16:27 Sursă: REALITATEA.NET

Datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât şi datoriile entităţilor private, a scăzut în prima lună din acest an cu 1,2 miliarde euro, sau 1,3%, comparativ cu finalul anului trecut, până la 89,7 miliarde de euro, nivel minim al ultimilor cinci ani şi trei luni, potrivit datelor publicate, marţi, de Banca Naţională a României (BNR).

La finalul anului trecut, datoria externă totală a României era de 90,9 miliarde euro.

Din totalul datoriilor înregistrate de România faţă de entităţi din străinătate la 31 ianuarie 2016, datoriile pe termen lung reprezentau 69,9 miliarde euro, iar datoriile pe termen scurt - 19,8 miliarde euro.

Din datoria pe termen lung, 31,2 miliarde reprezenta datorie publică,. 37,5 miliarde euro - datorie negarantată public, în special a băncilor şi firmelor către finanţatori din străinătate -, iar 1,2 miliarde euro reprezintă alocările de drepturi speciale de tragere (DST) de către Fondul Monetar nternaţional (FMI), considerată datorie a BNR faţă de FMI.

Un nivel atât de scăzut al datoriei externe a României nu s-a mai înregistrat din octombrie 2010, când nivelul a fost de 89,4 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic până în martie 2013, când s-a înregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a României, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externă a României a reintrat pe o pantă descendentă şi a scăzut cu circa 11 miliarde de euro în ultimii trei ani, potrivit datelor pubicate de BNR.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL