"Taxele vor fi majorate. Poţi păcăli electoratul, dar nu poţi păcăli pieţele financiare"

Wednesday, 30 May 2018, 09:26 Sursă: REALITATEA.NET

"Poţi păcăli electoratul, dar nu poţi păcăli pieţele financiare", este avertismentul unui economist la adresa Guvernului. Este foarte posibil ca taxele să fie majorate pentru a acoperi deficitul bugetar.

Adaugă părerea ta

Taxele ar putea fi majorate pe viitor. Veniturile din TVA la patru luni au intrat la sub 2% din PIB-ul estimat pe 2018, fapt ce nu a mai fost întâlnit cel puţin din 2008 încoace, scrie Ziarul Financiar.

În 2008, an de boom economic, veniturile la patru luni ajungeau la 3,1% din PIB. Anul acesta, în care guvernul aşteaptă o creştere economică de 6,1%, când consumul este unul dintre cele mai ridicate din anii postrevoluţionari, veniturile din TVA la patru luni sunt de 1,9% din PIB. Şi vorbim despre aceeaşi cotă de impozitare de 19%, nu de una mai mică.

„Chiar dacă s-ar fi redus gradul de colectare, scăderea rămâne mare", comentează economistul Aurelian Dochia. Potrivit acestuia, „mai devreme sau mai târziu, taxele vor fi majorate. Poţi păcăli electoratul, dar nu poţi păcăli pieţele financiare".

Recent, Fiscul a emis un comunicat care spunea că, atât la finalul primului trimestru al lui 2018, cât şi la finalul primelor patru luni din acest an, a colectat, în sume nete, mai mult decât în anii 2016 - 2017 şi, de asemenea, a depăşit planul de colectare stabilit prin legile bugetare.