Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Suspiciune de ANTRAX. Autorităţile sunt în alertă după ce un cioban a fost internat

Friday, 27 April 2018, 17:46 Sursă: REALITATEA.NET

Autorităţile sunt în alertă şi au izolat, vineri, oile de la stâna unde lucra bărbatul, scrie Mediafax.  

Ciobanul lucra la o stână din comuna Măicăneşti, judeţul Vrancea, a fost internat la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean din Focşani, iar medicii spun că acesta prezintă simptomele atraxului de piele, o variantă mai puţin periculoasă decât antraxul de la nivelul aparatului digestiv sau pulmonar.

„Antraxul este o boală infecţioasă transmisă de o bacterie care se găseşte în sol şi care afectează animalele. Determină infecţii grave la om, 95% dintre cazuri sunt de antrax cutanat. Apare la oieri, la lucrătorii în agricultură care intră în contact cu animalele. Dacă nu este depistată şi tratată la timp poate duce la septicemie şi apoi la deces. Tratamentul se face cu antibiotice, sub monitorizare, iar bolnavul trebuie să fie izolat”, a declarat, vineri, medicul Valentin Boldea.

În paralel, reprezentanţii Direcţiei Sanitare-Veterinare Vrancea au demarat o anchetă la stâna de unde provine ciobanul, deoarece boala se transmite în special prin contactul direct cu animalul bolnav aşa că au fost luate probe de la oi şi s-au făcut vaccinări şi dezinsecţie.

De asemenea, oile au fost izolate de celelalte animale din regiune şi au fost instituite restricţii de circulaţie pe păşunile din zonă, potrivit directorului DSV Vrancea, Necula Botezatu.

Există o suspiciune, nu o confirmare. Eu am fost acolo, specialiştii au verificat fiecare animal în parte. Am stabilit o serie de măsuri preventive, o echipă se află la faţa locului, se fac inspecţii zilnice, cel mult 24 de zile vom proceda aşa, până acum nu este nimic deosebit. Personalul a fost informat, la cea mai mică suspiciune trebuie să informeze medicul. Laptele este colectat separat pentru neutralizare, animalele sunt izolate”, a spus Botezatu.

În funcţie de rezultatul analizelor de laborator, autorităţile vor stabili măsurile care se impun în astfel de cazuri.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL