Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Suspecţii în cazul Medas cumpărau terenuri şi le revindeau fictiv la preţuri de 100 de ori mai mari

Friday, 04 July 2014, 12:07 Sursă: Mediafax

Parchetul Tribunalului Bucureşti a început, în iulie, urmărirea penală faţă de 13 persoane suspectate de evaziune fiscală.

În acest dosar, procurorii şi poliţiştii bucureşteni au făcut, vineri, 76 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu şi Dâmboviţa, la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti, transmis agenţiei MEDIAFAX.

Anchetatorii au stabilit, din probele administrate, că suspecţii, prin folosirea mai multor societăţi comerciale, au construit un circuit de operaţiuni comerciale nereale prin care au obţinut rambursări de TVA.

"Astfel, suspecţii au achiziţionat terenuri de la persoane fizice sau juridice pe care ulterior le-au revândut fictiv în interiorul grupului de societăţi comerciale controlate, în interval de trei luni, la preţuri supraevaluate de circa 100 de ori (preţul nefiind achitat în realitate), singurul scop al operaţiunilor fiind acela de a genera TVA rambursabil", a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Totodată, suspecţii ar fi înregistrat în documentele contabile operaţiuni comerciale fictive pentru a diminua baza impozabilă şi a crea scriptic o justificare pentru transferurile de capital între societăţile comerciale din grupul de firme controlat şi pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă a terenurilor.

Prejudiciul produs bugetului de stat din rambursări ilicite de TVA se ridică la aproximativ 162 milioane de lei. Totodată, prejudiciul produs bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziţii fictive a fost estimat la aproximativ 160 de milioane de lei.

Percheziţiile au fost făcute la 63 de adrese din Bucureşti şi la 13 din judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa, persoanele suspectate urmând să fie duse la audieri, a precizat Poliţia Capitalei.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru MEDIAFAX că percheziţiile sunt făcute la zeci de clinici Medas.

Conform surselor citate, ancheta în cazul clinicilor Medas vizează achiziţii de echipamente medicale şi cumpărarea de terenuri şi revânzarea acestora.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL