Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Schimbăm miniștri la Justiție ca pe șosete, dar principalele instituții sunt în aer

Sunday, 25 August 2019, 12:01 Sursă: REALITATEA.NET

De la preluarea puterii, la finalul lui 2016, in urma alegerilor parlamentare, PSD a schimbat trei ministri ai Justitiei. Unul dintre ei a ajuns in functie de doua ori. Florin Iordache a fost primul, creierul ordonanței 13. A urmat apoi Ana Birchall, ca ministru interimar, dupa care a fost pus in functie Tudorel Toader. Revocat si el, in locul sau a ajuns din nou Ana Birchall, de aceasta data titular. Dar Birchall a fost înlăturată, iar locul său ar putea fi luat de judecatoarea Dana Gîrbovan.

Dana Gîrbovan, propusă vineri, 23 august, de PSD, pentru funcția de ministru al Justiției, a acordat un singur interviu până acum, site-ului realitatea.net.

Citește și: Dana Gîrbovan, interviu exclusiv pentru realitatea.net: "Susținerea pentru OUG 13, un fake news"

În cei doi ani și jumătate, sistemul judiciar a fost asaltat de acuzații, controverse și scandaluri. Unul dintre cele mai mari: demiterea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA. 

La mai bine de un an de la plecarea fostei șefe DNA, instituția nu are, încă, un șef titular. Tudorel Toader a propus-o în fruntea parchetului pe procuroarea Adina Florea, cea care o anchetează acum pe Kovesi. În ciuda insistențelor fostului ministru, președintele Iohannis s-a opus. Așa că Direcția este condusă și acum de un procuror-șef interimar. 

Șeful procurorilor din România este și el interimar. Tudorel Toader a refuzat toți candidații intrați în cursa pentru conducerea Parchetului General, după plecarea lui Augustin Lazăr, și a reluat procedura. Ajunsă ministru, Ana Birchall a anulat demersul predecesorului său. 

De la declarația Anei Birchall au trecut patru luni, însă nu s-a întâmplat nimic. Parchetul General este condus, temporar, de procurorul Bogdan Licu. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL