Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Românii din mai multe țări vor trebui să prezinte declarație pe propria răspundere când merg la vot. Peste 300 de secții în plus față de 2016

Friday, 04 December 2020, 14:02 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”De mâine începe votul în diaspora. Votul efectiv începe astăzi, la ora 20:00, în Noua Zeelandă. 

În străinătate au fost înființate 748 de secții de votare, cu 331 în plus față de alegerile parlamentare din 2016. 

De ieri se poate consulta pe site-ul MAE o hartă interactivă a secțiilor de votare din străinătate. Am înființat și un call-center pentru cetățenii români din străinătate care doresc să afle informații. 

Toate secțiile de votare vor fi dotate cu materiale de protecție. 
Am organizat sesiuni de instruire pentru peste 6.500 de persoane care vor participa la derularea procesului de vot. Am trimis 42 de persoane din centrala ministerului pentru a sprijini secțiile de votare. 

În țările în care există restricții de circulație, am făcut demersuri pentru a obține excepții pentru cetățenii români care participă la procesul de vot. Au fost pregătite modele de declarație pe proprie răspundere pe care cetățenii români le pot avea asupra lor, în Italia, Franța și Spania. 

Procesul electoral se desfășoară și sâmbătă, și duminică”, a spus ministrul de Externe. 

Potrivit ultimei informări a AEP, numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși, pe 2 noiembrie, în Registrul Electoral Permanent este de 8.191.396. În străinătate, numărul cetățenilor români care figurează cu drept de vot este de 740.367.

Citește și: ”Românii din străinătate pot vota la parlamentare chiar dacă le-a expirat documentul de reședință. Anunț AEP”

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL