Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Românii din diaspora ameninţă cu boicotarea alegerilor parlamentare

Wednesday, 17 August 2016, 19:44 Sursă: REALITATEA.NET

Românii din diaspora şi cei din Republica Moldova ameninţă cu boicotarea alegerilor parlamentare de la sfărşitul acestui an, nemulţumiţi de noua lege potrivit căreia amenajarea la cerere a unei secţii este posibilă doar dacă se primesc cel puţin 100 de cereri din aceeaşi localitate, prevedere care va face ca numărul celor prezenţi la vot să fie mai mic decât la alegerile precedente.

Declaraţia a fost făcută, miercuri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, unde preşedintele FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa), Daniel Ţecu, dar şi Constantin Codreanu, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale din Republica Moldova, au cerut să ia alte măsuri pentru organizarea alegerilor "într-un mod diferit” şi cel puţin acelaşi număr de secţii de vot ca la alegerile anterioare şi să se înfiinţeze secţii de vot în toate oraşele unde există comunităţi însemnate de români.

"Cerem autorităţilor române să existe secţii de vot în diaspora în toate oraşele unde sunt comunităţi mari de români. Cerem, de asemenea, autorităţilor din România, creşterea numărului parlamentarilor români în Parlamentul României (care să-i reprezinte pe românii din diaspora - n.r.), după acelaşi algoritm ca în România şi ne-ar plăcea ca partidele politice să trimită reprezentanţi pentru diaspora, români care sunt din diaspora. De asemenea, cerem autorităţilor din România să înceapă negocierile de urgenţă cu ţările unde nu se pot pune secţii de vot, din cauza legilor pe care ei le au, vorbim de Canada, de Germania, dar s-a demonstrat în timp că şi aceste ţări sunt dispuse să facă excepţii şi ne-ar plăcea să facă excepţii şi cu România. Dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla, suntem nevoiţi să boicotăm aceste alegeri”, a declarat Daniel Ţecu.

Românii din Republica Moldova vor proceda la fel ca cei din Diaspora, dacă nu vor fi făcute modificări în termenul cel mai scurt la noua lege de organizare a alegerilor parlamentare din România, despre care au afirmat că restrânge numărul celor prezenţi la urne.

"Am atenţionat reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente că noua lege privind organizarea alegerilor parlamentare din România este una care va face ca numărul celor prezenţi la secţiile de vot să fie şi mai mic decât înainte şi că, de fapt, vom asista la celebrele cozi care au loc în Republica Moldova, în cel de-al doilea stat românesc, acolo unde numărul cetăţenilor români depăşeşte câteva sute de mii. I-am rugat să ia alte măsuri pentru a organiza într-un mod diferit şi să avem cel puţin acelaşi număr de secţii de vot, dacă nu le pot dubla, şi sunt în asentimentul colegilor noştri din diaspora care sunt prezenţi la Izvoru Mureşului şi spunem că în cazul în care nu se vor opera modificări de către autorităţile de la Bucureşti avem intenţia de a organiza o boicotare a alegerilor parlamentare, deşi nu ne dorim acest lucru”, a spus, la rândul său, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale din Republica Moldova, Constantin Codreanu.

Acesta a explicat că, potrivit noii legi, o secţie de votare se poate înfiinţa numai în locul unde există cel puţin o sută de persoane care depun cerere pentru a fi înregistrate în Registrul Electoral.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL