Văcăroiu: Tăriceanu îşi poate asuma riscul de a o numi tot pe Macovei după ce o demite
Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat, marţi, după adoptarea moţiunii simple pentru demiterea ministrului justiţiei, că primul-ministru îşi poate asuma riscul de a o numi tot pe Monica Macovei, în cazul în care va veni în Parlament cu un guvern restructurat.
'Dacă vine cu un guvern restructurat, aşa cum se zvoneşte în ultima vreme, e riscul său. Poate să îi cadă tot guvernul', a fost de părere Văcăroiu. Acesta a reiterat obligativitatea de a pune în practică ceea ce s-a decis prin votul dat moţiunii simple, stipulată de Constituţie, dar şi de Regulamentul Senatului. Văcăroiu nu a pierdut ocazia de a reamintii puterii că ei au fost cei care au reactualizat Regulamentele celor două camere. 'Premierul trebuie să respecte legea, nu are ce face aici', a spus acesta.
Pe de altă parte, Nicolae Văcăroiu a adăugat că este pentru prima dată când Parlamentul României adoptă o moţiune simplă şi a explicat că rezultatul acesteia va fi publicat în Monitorul Oficial şi adus la cunoştinţa primului-ministru care trebuie să o pună în aplicare.
Weber: Constituţional,Macovei nu poate fi demisă, dar ar fi onorabil un astfel de gest
Preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renate Weber, a declarat, marţi, la Realitatea Tv, că un ministru nu poate fi demis pe baza unei moţiuni simple, însă demisia Monicăi Macovei ar fi un gest onorabil în opinia sa.
'Strict constituţional, evident că un ministru nu poate fi demis pe baza unei moţiuni simple, în sensul în care moţiunea simplă nu are efecte juridice. Cred că acest lucru ar trebui să fie de necontestat. Dincolo de aceasta, evident o moţiune simplă este exprimarea unei voinţe politice la un moment dat. Ce se întâmplă după aceea este o chestiune care ţine de cei care gestionează administrarea, respectiv dacă premierul înţelege să transpună acest semnal politic într-o acţiune de demitere sau dacă doamna ministru înţelege să-şi de a demisia pentru că, iată, a avut un astfel de vot', a spus Weber.
Întrebată care variantă ar fi 'mai europeană', Renate Weber a răspuns că gestul indicat ar fi demisia. 'Demisia este un act de onoare în orice democraţie, ţine practic de exerciţiul democratic', a opinat preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renate Weber.
Reacţii la moţiune
