Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Psihiatru: Tulburarea care poate afecta pe oricine. Simptomele care te trimit la medic

Tuesday, 14 November 2017, 12:24 Sursă: REALITATEA.NET

"Anxietatea este o emoție pe care am trăit-o toți, în numeroase situații de viață. Intensitatea ei variază de la ușoară la severă, iar formele de manifestare sunt dintre cele mai diverse. Având cauze multiple și forme de manifestare diverse, tratamentul diferă de la individ la individ. Îngrijorările și anxietatea pot avea legătură cu un aspect al vieții sau cu toate aspectele vieții unei persoane. Uneori ne putem îngrijora de siguranța personală sau de siguranța și sănătatea celor dragi nouă. Alteori putem avea sentimentul că ceva rău ni se poate întâmpla în viitorul apropiat. Tulburările anxioase sunt caracterizate prin frică și îngrijorare constante și copleșitoare, trăiri care pot să epuizeze individul de energie. Anxietatea este o stare accentuată de neliniște, de frică fără obiect. Pe lângă simptomele psihice, anxietatea este caracterizată și de simptome respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale, neurologice, musculare", explică Petronela Nechita.

Ea arată că palpitațiile, transpirația, senzația de nod în gât, dificultățile de concentrare, starea de încordare sau tensiune musculară, iritabilitatea sau starea de nervozitate, agitația sau nerăbdarea, starea de slăbiciune, oboseala sau tulburările de somn sunt manifestări specifice.

"În adolescență, anxietatea este legată în general de relații emoționale și de performanța școlară. La maturitate, ea este legată de situația financiară și de copii, iar la vârstnici este în strânsă legătură cu sănătatea. Tulburările anxioase sunt clasificate în fobii, tulburări de panică, agorafobii, tulburări obsesiv-compulsive, reacții acute la stres, tulburări de stres post-traumatic și tulburări anxioase cauzate de o afecțiune medicală", mai arată Petronela Nechita. Ea subliniază că tulburările psihice, printre care și anxietatea, se asociază cu un stigmat care face ca populația afectată să nu caute sprijin la specialiști.

''Un suport și un tratament adecvate pot remite simptomele anxioase și pot preveni recăderile", a spus medicul specialist psihiatru.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL