Coronavirus - România: 241339 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Profesorii de la Colegiul "Tudor Vianu", despre recentul scandal: "Dacă ne întrebați (și) pe noi..."

Tuesday, 09 February 2016, 14:06 Sursă: REALITATEA.NET

Într-o scrisoare deschisă publicată pe reţelele de socializare, cei peste 25 de profesori semnatari îşi exprimă regretul cu privire la evenimentele recente, arătând că unele comentarii la adresa liceului sunt "defăimătoare" şi neonorante profesorilor care încearcă "fără prea multe resurse" să dea calitate actului educaţional.

"În societatea românească se observă o plăcere a distrugerii a tot ceea ce este valoros și, deși suntem convinși că orice este perfectibil și ne propunem să fim în viitor și mai buni nu vom putea fără un cadru legislativ în care cei care au probleme să fie consiliați și eventual înlăturați și nu vom reuși nici dacă posturile de profesor vor mai fi ocupate de oameni refuzați de alte sisteme ce nu oferă o pregătire specializată", au scris cadrele didatice.

Redăm în continuare scrisoarea integrală, semnată de Roxana Alexandru, prof. Monica Dumitrache, prof. Carmen Minca, prof. Mirela Marcu, prof. Elena Voicila, prof. Andreea Dumitru, prof. Iulia Manicea, prof. Claudia Anghel, prof. Maria-Elena Panaitopol, prof. Anca Leuciuc, prof. Oana-Maria Chioveanu, prof. Cătălina Enescu, prof. Alina Moraru, prof. Delia-Monica Georgescu, prof. Cristina Issa, prof. Iolanda Podeanu, prof. Maria-Ramona Nedea, prof. Cristina Vasile, prof. Georgiana Sarbu, prof. Elena Drăgan, prof. Irina Iosupescu, prof. Carmen Pleșa, prof. Eliza Manz, prof. Victor Manz, prof. Marcel Homorodean, prof. Armand Martinov şi prof. Ovidiu Șontea.

"Aprecierea de care se bucură astăzi Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” este rezultatul binemeritat al eforturilor pe care comunitatea noastră, profesori, elevi și părinți, le-a depus constant pentru afirmare pe multiple planuri, în țară și în străinătate, și la care au contribuit de-a lungul deceniilor profesori eminenți.

Într-o lume a performanțelor, a ambițiilor tehnice, a succeselor și a șanselor aleatorii, care, în chip miraculos, împing omenirea pe drumurile civilizației, modelul moral - mai puțin spectaculos, în ciuda greutății sale de aur curat - scapă adesea privirii noastre grăbite. Astfel, noi, profesorii acestui colegiu, am încercat să pregătim pentru societate, înainte de toate modele morale, oameni care să știe ce este binele, dreptatea, omenia, iubirea, aprecierea, oameni care sunt responsabili, oameni loiali, sinceri, competenți, spirituali. Chiar dacă aceste valori morale sunt minimalizate de presă, de televiziune, chiar dacă unii părinți lasă ca propriii copii să fie educați de acestea și nu de școală, noi continuăm să creștem elevi având ca reper aceste valori, iar, dacă reușim ca din acești copii, care au o pregătire peste medie, să scoatem olimpici, este excelent, însă scopul nostru este de a forma oameni, adevărate caractere.

Profesorii colegiului nostru au grijă de clase formate în cea mai mare parte din copii cu personalități puternice, cu IQ peste medie, pretențioși, cu preocupări și pasiuni foarte variate, care așteaptă de la fiecare dintre noi lucruri firești: să ne facem foarte bine meseria, să-i evaluam corect, să-i tratăm cu respect, apoi urmează susținerea cercurilor de matematică, informatică, fizică, teatru, baschet, handbal, debate, robotică, jurnalism etc, toate astea din pasiune.

Deși școala noastră este cunoscută mai ales ca liceu al olimpicilor la matematică, informatică, fizică și chimie, elevilor noștri li se oferă diferite moduri de exprimare, rezultatele la materiile umaniste putând părea surprinzătoare pentru un neavizat. Fiind un act ce ține de sfera relațiilor interpersonale, actul educativ, eficiența sa se decid pe terenul raporturilor concrete zilnice dintre profesor si elev; astfel că noi încercăm să fim cât mai aproape de nevoile elevului, aplicând de fiecare dată metode inovatoare de predare și de evaluare.

Comentariile defăimătoare pe care le citim în mediul on-line în ultimele zile la adresa colegiului nostru nu sunt onorante pentru cei care le fac, mai ales că noi, profesorii, încercăm, fără prea multe resurse, să dăm calitate actului educațional. Neavând resursele învățământului particular, noi trebuie să facem lecții de calitate cu clase având 30-35 de elevi, trebuie să ținem cercuri cu olimpici care au alte nevoi decât ceilalți elevi, trebuie să facem față presiunii unora dintre părinții care vor doar note mari, fără a fi interesați de evoluția propriilor copii, de valori, cunoștințe sau competențe.

Cu toate aceste impedimente, în ultimii ani avem zeci de premii la olimpiadele internaționale de matematică, informatică, fizică și chimie, avem o echipă de teatru iubită de liceeni, avem rezultate la concursurile de robotică și de dezbateri, organizăm concursuri internaționale de matematică, informatică și fizică, Romanian Master of Mathematics fiind catalogat ca ”Liga Campionilor în matematică”, aici concurând puterile lumii în matematică cu prima echipă. Cu toate subfinanțările sistemului suntem oameni ambițioși și vrem să punem umărul la ridicarea României, însă nu ne iese pe de-a întregul.

Deși foarte mulți ingineri IT, medici, avocați, cercetători, economiști renumiți sunt absolvenți ai liceului nostru și o bună parte sunt studenți sau absolvenți ai universităților renumite din lume precum Harvard, Princeton, Stanford, Oxford, Cambridge, Imperial College etc, nu avem niciun absolvent al ultimilor 20 de ani care să facă parte din Parlament sau Guvern. Oare de ce?

În societatea românească se observă o plăcere a distrugerii a tot ceea ce este valoros și, deși suntem convinși că orice este perfectibil și ne propunem să fim în viitor și mai buni, nu vom putea fără un cadru legislativ în care cei care au probleme să fie consiliați și eventual înlăturați și nu vom reuși nici dacă posturile de profesor vor mai fi ocupate de oameni refuzați de alte sisteme ce nu oferă o pregătire specializată. Pentru copiii care ne provoacă în fiecare zi, dându-ne speranțe în viitor și oferindu-ne motive de a fi tot mai buni ca profesori și ca oameni, vom merge mai departe pe același drum al performanței, al verticalității, adică tot ceea ce înseamnă tradiție și calitate marca ”Tudor Vianu”.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL