Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

VIDEO Klaus Iohannis: Nu ne putem permite ca sistemul medical să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19/Nu amânăm alegerile, trebuie respectate regulile

Wednesday, 16 September 2020, 13:18 Sursă: realitatea.net

Autor: Monica Vasilescu

 

Klaus Iohannis a susținut miercuri o nouă conferință de presă, după ce a fost anunțat un record de noi cazuri de infectări cu noul coronavirus. Redăm principalele declarații:

„Am înregistrat azi, din păcate, un nou record de infectări și un număr mare de decese. Pandemia e încă departe de a se fi încheiat.

Eliminarea treptată a unor restricții, reluarea unor activități, apropierea sezonului rece creează un context sensibil. Generează îngrijorare și necesită atenție sporită.

Este fundamental sa mentinem regilile.

Sa nu uitam ca aceleasi masuri ne pot feri si de virusul gripal si alte viroze.

Sub nicio formă nu ne putem permite ca sistemul medical să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19.

Au reînceput școlile. Nu peste tot școlile au beneficiat de resursele necesare pentru ca procesul educațional să fie în bune condiții

Le cer tuturor primarilor, președinților consiliilor județene și inspectorilor să soluționeze cu prioritate problemele din școli.

Am cerut guvernului ca după primele două săptămâni de școală să facă o evaluare completă la nivel național, cu vulnerabilitățile și soluțiile necesare.

Fac un apel al directorii unitatilor de invatamant sa se adreseze autoritatilor locale, inspectoratelor cerand tot ce au nevoie si clarificarile necesare. Ma refer la suplimentarea personalului, accesul la tehnologie. 

In sprijinul scolilor am promulgat azi legea prin care se deblocheaza angajările pentru posturile nedidactice, medici.

Pe 27 septembrie mergem la urne. Votul nostru decide cum se vor schimba localitățile în care trăim. Mergeți la vot și puneți ștampila pe candidații care pot aduce o schimbare în bine.

Nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru.

Le transmit un mesaj tuturor candidaților: chiar dacă această campanie e diferită, folosiți toate mijloacele de comunicare pentru a vă transmite mesajul.

Lupta politică e în primul rând o luptă de proiecte pentru comunități”, a declarat șeful statului.

 

Întrebările adresate președintelui Klaus Iohannis de jurnaliștii prezenți la conferința de presă de la Cotroceni:

Răfuielile din MAI și intenția de desființare pe ascuns a Serviciului Omoruri din Poliție?

Nu am auzit despre desființarea unui serviciu vital din MAI, voi verifica.

PSD a anunțat că săptămâna viitoare va vota proiectul de lege pentru acordarea a 500 de euro stimulent de risc pentru profesori. Ați promulga această lege?

Voi spune când o voi avea în față.

Dar m-a întristat și surprins un pic: azi, în comisiile de buget reunite, PSD, cu sprijinul unor traseiști, a votat proiectul rectificării bugetare, și dacă s-ar aplica tot ce au votat ei, ar costa peste 6% din PIB. E evident că acești bani nu există și constatăm că PSD nu a învățat nimic și nici nu dorește, vrea doar să detoneze finanțele publice.

Am mai văzut astfel de apucături pe vremea lui Dragnea, se vede că PSD reia același ciclu de promisiuni, dar cred că nu vor prinde câteva voturi în plus.

Am avut record negativ de infectări astăzi. Se impune amânarea alegerilor?

În acest moment nu e cazul să discutam despre amanarea alegerilor. Lucrurile vor fi bine organizate. Spre deosebire de iunie, acum știm cum să abordăm lucrurile.

Rămâne vitală abordarea fiecăruia în parte: portul măstii, distantarea , igiena mainilor raman singurele piedici intre virus si noi, fiecare trebuie sa fie constient, si, daca facem toti ce trebuie, vom putea ingradi raspandirea virusului.

Localurile unde se va vota vor avea tot ce trebuie, de la masti la dezinfectanti, circuite separate și ce ea mai fost pregatit. Sunt de părere ca putem merge sa ne exprimam votul daca respectam toate normele.

Un elev care nu are tabletă, telefon, curent, dar pentru care statul a decis să învețe online, mai are asigurat dreptul constituțional la educație?

Din păcate mai există astfel de cazuri, din păcate nu toate autoritățile s-au implicat 100% pentru rezolvarea lor. Unde există, ele trebuie rezolvate urgent.

Se impun noi restricții după modelul altor state europene? Regretați măsurile de relaxare?

Măsurile de relaxarea s-au luat când experții au spus că se pot lua. Cred că România a acționat cu suficientă precauție. Noi restricții în acest moment nu sunt prevăzute. Putem să ne ducem viața aproape de normal, cu respectarea regulilor. 

În acest moment nu sunt prevăzute restricții.

Cum va vota România eventuale sancțiuni pentru Turcia?

Vor fi dezbătute aceste chestiuni la Consiliul European. Dacă vorbim de Turcia, trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme, aceasta e abordarea mea. Vom vedea ce propuneri vor fi pe masă de la Comisia Europeană, dar eu sunt de părere că trebuie să ținem cont de mulți alți factori geopolitici. Sancțiunile nu sunt un scop în sine, ele sunt gândite pentru a face anumite proceduri mai lesnicioase, pentru a face relația să funcționeze în final.

Cum a fost începutul anului școlar?

Eu cred că a fost un succes, dacă ținem cont de toată situația creată de pandemie.

Ursula von der Leyen a calificat otrăvirea lui Navalnîi drept ”un comportament al Rusiei care nu se va schimba nici printr-o conductă de gaz”. Cum vedeți declarația? România e de acord ca în Consiliul European votul să fie prin majoritate calificată privind sancțiunile și drepturile omului?

Chestiunile legate de modul de vot sunt stabilite de tratate, trebuie modificate tratatele, ceea ce e foarte greu. Există state membre care își doresc schimbarea unor tipuri de vot și se va discuta acest lucru, dar nu este iminent.

În ce privește legătura dintre otrăvire și o conductă de gaz, probabil doamna von der Leyen s-a referit la discuția din Germania despre Nord Stream 2, dar asta va necesita foarte multă analiză, în special din partea celor implicați în proiect.

Ce mesaj transmiteți românilor din străinătate și cum se va rezolva problema secțiilor de vot din străinătate?

Când am promovat votul prin corespondență, ne-am gândit că ar fi bine să pot vota și dacă nu pot ajunge la secție. Iată că procedura votului prin corespondență e una foarte utilă. Fac un apel la diasporă să se înscrie pentru votul prin corespondență. Nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secții de vot în toate țările cu români. Altfel, e posibil caa in unele tari unde nu vor fi sectii să nu se poată vota.

Creșterea pensiilor: Rectificarea bugetară: ați susține varianta ca astfel de majorări aplicate de anul viitor?

Eu personal susțin cu mare entuziasm orice creștere a pensiilor, salariilor, bonusurilor. Dar trebuie să ținem cont de constrângerile bugetare. Ele vor fi posibile când bugetul și le va permite. Pensiile au crescut deja cu 14% de la 1 septembrie, e real, banii se pot număra.

Numărul de procurori europeni delegați trimiși la Parchetul European. Ministerul Justiției a aprobat doar 10. Sunt suficienți?

Am auzit despre acest schimb de corespondență. Mă lămuresc în câteva zile. Dar între timp am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispozitie 11, cred ca 10 din partea României nu suna rau. Ma voi lamuri. Voi avea o discuție cu ministrul Justiție, îmi va spune cum a ajuns la acest număr. Dupa ce ma lamuresc total va voi da un raspuns mai profund.

CCR a respins sesizarea Guvernului pe moțiunea de cenzură. Moțiunea PSD ar putea fi reprogramată la vot. Cum vi se pare decizia? Ce risc e să fie demis guvernul Orban la un nou vot?

O astfel de decizie nu e de natură să aducă stabilitate în comportamentul politicienilor. O moțiune este de o inutilitate clasică. S-a făcut de râs PSD, nu a reușit să adune cvorum. Mi s-ar părea total aiurea să mai vină PSD cu încă o moțiune sau cu rediscutarea vechii moțiuni. Dacă vor, au instrumentele.

O petiție adresată dvs. cere repornirea luptei anticorupție. Sunteți mulțumit de activitatea marilor parchete?

Bilanțul se face cam după un an de la numirea noilor conduceri. În situația în care avem de câteva luni conduceri noi la parchete, e un pic prematur să spunem dacă suntem mulțumiți sau nemulțumiți. E adevărat, am așteptări mari de la parchete și am așteptări ca lupta anticorupție să prindă viteză.

Testarea pentru COVID-19 a profesorilor?

Aceasta informatie e partial adevarata. La nivelul OMS nu exista un consesns pentru testarea in masa a profesorilor. Iar acolo unde s-au facut unde au fost focare. Au existat si cateva testari cu numar mare de persoane, dar pentru a verifica câți oameni au avut aceasta boala. Deci, testarea in masa a profesorilor nu este recomandată și nu s-a facut nicaieri.

Ministrul Violeta Alexandru a spus că a primit multe mesaje de ură după ce numărul său a fost făcut public. Cum credeți că s-a ajuns la radicalizarea în relația cetățeanului cu politicienii?

Putem implementa un proiect numit România educată și cu educație astfel de probleme se rezolvă. Din pacate, constatăm ca o mai mare apropiere a politicienilor de electorat incurajeaza astfel de abordari. E regretabil. Politicienii ar putea sa se concentreze pentru proiecte bune si atunci probabil abordarile cetatenilor vor fi mai pozitive.

Va fi afectată legitimitatea aleșilor dacă va fi scăzută prezența la vot?

Este posibil. Am avut un astfel de caz în decembrie 2016, când credibilitatea celor alesi a fost profund afectata si am tras pana in ziua de astazi și tragem și acum din cauza acelui vot și acelui absenteism. Sper că ne este tuturor învățătură de minte și mergem la vot.

***

Declarațiile președintelui Iohannis vin după ce miercuri a fost anunțat un număr record de cazuri noi: 1713.

Autoritățile au anunțat, miercuri, un nou bilanț al infectărilor cu coronavirus: sunt 1.713 cazuri noi, record absolut pentru țara noastră, de la debutul pandemiei. Numărul deceselor este și el în continuare ridicat, cu 49 de noi victime. În plus, la Terapie Intensivă sunt internate 471 de persoane.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.136.544 de teste. Dintre acestea 25.991 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.542 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.449 la cerere.
De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 529 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 septembrie.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL