PREMIERĂ. Primul transplant efectuat la Centrul de Transplant Hepatic din Iași

Friday, 10 June 2016, 23:50 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

O echipă de zece medici, coordonați de profesorul Irinel Popescu au efectuat, vineri, primul transplant hepatic la Iași, donatorul fiind din Galați.

Cristian Lupașcu, coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic Iași, a declarat la ieșirea din sala de operație, că beneficiarul transplantului este un bărbat în vârstă de 47 de ani, care a avut o ciroză hepatică virală C, cu noduli cancerigeni. Donatorul este un bărbat în vârstă de 42 de ani, care era pompier la ISU Galați.

Prelevarea de organe a fost posibilă după ce gălățeanul a suferit un atac cerebral iar familia și-a dat acordul, relatează Agerpres.

"Operația s-a desfășurat absolut normal, în bune condiții", a spus prof.univ.dr. Cristian Lupașcu despre prima intervenție de acest gen efectuată la Iași, care a fost efectuată la două luni de la inaugurarea Centrului de Transplant Hepatic.

Coordonatorul intervenției, prof.univ.dr. Irinel Popescu, de la Spitalul Fundeni din București, a declarat la rândul său că implantarea a decurs cu succes.

"Ficatul a fost implantat și funcționează normal. Bolnavul este stabil. Implantarea a decurs cu succes", a spus Irinel Popescu.

El a declarat că va susține noul centru de transplant de la Iași, "până când va putea funcționa independent".

"Iașiul are potențial. În primul rând, are o chirurgie dezvoltată. În al doilea rând, sunt donatori pe teritoriul Moldovei. Donatorul de azi a fost de la Galați dar sunt și de la Bacău și Iași. De aceea cred că acest centru trebuie dezvoltat", a mai spus Irinel Popescu.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE