Povestea vorbei "Cuiul lui Pepelea", explicată

Tuesday, 10 October 2017, 21:27, Sursă: REALITATEA.NET

Cuiul lui Pepelea, în traducere înseamnă un pretext abil mascat de a te amesteca permanent în treburile altuia. Ca și Păcală, Pepelea este un personaj din creația populară. Și-a vândut casa cuiva, păstrându-și doar un cui, unde a revenit ba să-și pună căciula, ba să și-o ia.

Adaugă părerea ta

Într-un basm, după care s-a inspirat şi Vasile Alecsandri pentru piesa de teatru „Sânziana şi Pepelea”, eroul, după mai multe peripeţii, izbuteşte să se însoare cu o domniţă frumoasă foc, în pofida bogaţilor săi rivali.

Cât priveşte celebrul său cui, se spune că Pepelea, de prea multă sărăcie, s-a hotărât să-şi vândă arătoasa casă pe care o moştenise de la părinţi. Zis şi făcut. S-a învoit cu un bogătan din sat, care pusese demult ochii pe casă, să i-o dea, dar cu condiţia să-şi păstreze dreptul asupra unui cui din perete, pe care, zicea Pepelea, îl bătuse acolo un strămoş de-al lui, scrie epochtimes-romania.com.

Crezând că a dat de un chilipir, bogătanul s-a învoit şi au întărit târgul cu un hrisov. Numai că, încă din prima zi, Pepelea intra în casă de câteva ori, ba să-şi pună căciula în cui, ba să şi-o ia, ba să agaţe o traistă, apoi venea să şi-o ia, şi tot aşa, că i se acrise cumpărătorului.

Într-o zi, flăcăul şi-a pus în cui o desagă plină cu felurite merinde – ceapă, brânză, slănină, usturoi, nişte murături etc. – şi... n-a mai venit. A trecut mai mult de o săptămână şi cei ai casei au simţit o duhoare de-ţi muta nările din loc, aşa că... s-au mutat şi ei într-alt sat, ca să nu-i mai râdă cei care ştiau ce se întâmplase. Şi-uite-aşa a rămas Pepelea şi cu casa şi cu banii luaţi pe ea!

 

Dragnea, prima declaraţie după "război": O să plec şi din ţară, dacă eu sunt "CUIUL LUI PEPELEA"