Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Pensionarul român, țepuit de stat cu 450 euro pe lună dacă nu apucă 75 de ani

Monday, 29 October 2018, 10:20 Sursă: REALITATEA.NET

Realitatea Financiară a făcut o estimare pentru a vedea cât pierde din contribuția la pensie românul căruia soarta nu i-a rezervat privilegiul de a depășit vârsta de la care statul să îl susțină pe el și nu invers. Pentru că asta se întâmplă în realitate. Iar media de vârstă dintr-o țară ca România stă la baza multor proiecții cinice de cheltuieli sau investiții. Dar in special pomenile electorale se axează pe banii pe care un fost salariat nu mai apucă să îi consume din fondul acumulat.

Am luat ca exemplu un salariat care pe media celor 35 de ani de contribuții care se pensionează la 65 de ani a avut  un un salariu net de 500 de euro pe lună (calculul s-a făcut în euro pentru ușurința dar ținându-se cont de echivalentul în lei). Contribuția sa la sistemul de pensii, pe medie, este de 200 euro pe lună. Rezultă o contribuție totală, de-a lungul vieții active, de 84.000 de euro.

Dacă pensionarul ar încasa această sumă în cei 10 ani, el ar urma să primească 700 de euro pe lună.

În realitate însă, pensia lui nu va fi mai mare de 50% din salariul său mediu, așadar 250 euro. Statului îi rămâne, deci, o sumă de 450 de euro pe lună de pe urma muncii actualului pensionar.

Detalii pe Realitatea Financiară


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL