Pensionare anticipată a magistraţilor, motiv de dispută între USR și PNL

Thursday, 31 October 2019, 18:39, Sursă: REALITATEA.NET

PNL a înregistrat la Parlament o inițiativă legislativă care prevede amânarea, până la 1 ianuarie 2021, a pensionării anticipate a magistraților. La scurt timp după anunțul făcut de Alina Gorghiu, USR a reacționat : cere abrogarea totală a măsurii și spune că "renunţarea la pensionarea anticipată a magistraţilor reprezintă una dintre priorităţile cuprinse în Acordul politic semnat cu PNL în vederea acordării votului de învestitură Guvernului Orban".

Adaugă părerea ta

Pensionarea anticipată a magistraţilor. USR solicită abrogarea acestei măsuri, nu amânarea ei, cum propun liberalii.

Luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi situaţia din sistemul judiciar, USR anunță că se impune "renunţarea definitivă la schema de pensionare anticipată a magistraţilor şi nu amânarea aplicării acesteia". Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Camera Deputaţilor.

Posibilitatea pensionării anticipate a magistraţilor a fost introdusă prin Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor. Ca urmare a modificării legislative impuse de majoritatea PSD-ALDE, vechimea minimă necesară pentru pensionarea magistraţilor scade de la 25 de ani la 20 de ani, ceea ce s-ar traduce, potrivit unor estimări, în ieşirea din sistem a câteva mii de magistraţi.

Guvernul a prorogat prin OUG nr. 92/2018 intrarea în vigoare a acestei prevederi până la 1 ianuarie 2020, termen care se va împlini în scurt timp.

"Având în vedere că a fost crescută de la doi la patru ani durata studiilor la Institutul Naţional al Magistraturii, ar urma ca sistemul judiciar, şi aşa subdimensionat, să se confrunte cu un deficit major de personal, ceea ce va pune în pericol însăşi funcţionarea sistemului judiciar. Prin urmare, nu avem nevoie de cârpeli de genul amânăm cu încă un an aplicarea schemei de pensionare anticipată. Cel puţin până se rezolvă problema deficitului de magistraţi trebuie să abrogăm prevederea", a declarat Stelian Ion, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, co-iniţiator al proiectului de lege.

Comisia de la Veneţia a arătat anterior că "această propunere creează un risc real de diminuare drastică a numărului magistraţilor din sistemul judiciar românesc, în special la nivelele superioare. Sistemul judiciar din România riscă să îşi piardă cei mai calificaţi şi experimentaţi membri, în vreme ce durata pregătirii profesionale ce precedă intrarea în profesie a judecătorilor şi procurorilor debutanţi devine mai lungă".

Potrivit USR, renunţarea la pensionarea anticipată a magistraţilor reprezintă una dintre priorităţile cuprinse în Acordul politic semnat cu PNL în vederea acordării votului de învestitură Guvernului Orban.

Alte articole din: ECONOMIE