Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

O secție ATI din țară are sisteme performante de stingere a incendiilor. Medicul Cătălin Cârstoveanu: Dacă salvează viața unui pacient, nu mai contează banii

Monday, 16 November 2020, 09:49 Sursă: Realitatea.net

Autor: Baragan Daniela

"Este vorba de neglijenta. "Lasa ca nu se intampla!" Nu azi, nu maine... (tragedia de la sectia ATI a Spitalului din Piatra Neamt  - n.r.). Giulesti (incendiul din urma cu 5 ani de la Maternitatea Giulesti -n.r) a insemnat un semnal de alarma", a afirmat medicul, punctand, astfel, momentul care l-a determinat sa ia decizia de a solicita senzori si aparatura de stingere automata pentru sectia ATI de la Marie Curie.

Carstoveanu sustine ca o astfel de aparatura este absolut necesara in sectiile din toata tara si, totodata, deosebit de importanta in "conditii de degringolata".

"S-a intamplat sa fie doi-trei eroi (la Piatra Neamt). Nu trebuia sa se ajunga la asta (ca pacienti sa moara, iar medici si asistenti medicali sa fie raniti - n.r.). Incendiul trebuia stins instantaneu prin sisteme de stingere cu sprinklere cu apa. Noi am pus un pacient intr-o camera ca sa fie mai usor (in eventualitatea unui posibil incendiu - n.r.). Avem sistem de avertizare prin SMS, prin telefon. Ma suna pe mine, suna asistenta ... Este redundanta la tot ce se intampla. Mi-este frica sa nu se intample asa ceva", a declarat Catalin Carstoveanu.

Intrebat care au fost costurile pentru acest sistem performant pus la punct la sectia ATI de Neonatologie a Spitalului Marie Curie, medicul a raspuns: "Procente din valoarea investitie se poat ricica si pana la 5% din valoarea cladirii. Daca salveaza un pacient, nu mai conteaza banii. A costat cateva sute de mii de euro". 

Medicul a avut si un mesaj pentru Ioan Catalin Denciu, doctorul erou de la Piatra Neamt, dar si pentru asistenta si celalalt medic raniti in urma incendiului de sambata seara. "Inima noastra este langa doctorii Denciu, Boros si colega noastra asistenta. Suntem impresionati de daruirea si curajul lor", a spus Carstoveanu.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL