Modificările aduse legii anti-fumat, respinse în Comisia de Sănătate a Senatului

Tuesday, 27 September 2016, 14:45 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Raportul de respingere a fost votat de toţi membrii Comisiei de Sănătate. Potrivit proiectului de lege, prin spaţiu public închis se înţelege „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”, ceea ce ar fi făcut ,mai permisivă legea decât cea în vigoare.

Propunerea prevedea şi faptul că fumătorii se pot constitui în asociaţii şi cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii destinate exclusiv fumatului şi activităţilor associate fumatului.

Proiectul urmează să fie votat în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată.

Senatoarea Cristiana Anghel i-a caracterizat pe cei care se opun proiectului de lege pentru redefinirea spaţiului închis unde este interzis fumatul drept ”nişte frustraţi”, afirmând că interzicerea fumatului are efecte adverse.

”Eu m-am săturat de nişte doamne frustrate de viaţă - au prea mulţi bani şi au înnebunit, nimeni nu le-a întrebat cum au făcut banii - care cred că poţi să interzici la modul acesta fumatul. Sunt studii care spun foarte clar: în baruri nu se mai fumează, în schimb se consumă etnobotanice la greu, ori alea fac mult mai mult rău”, a declarat Cristiana Anghel, iniţiatoare a proiectului de lege anti-fumat.

”Eu nu am spus că fumătorii au dreptul să-i deranjeze pe cei nefumători. Eu am zis că este normal, cum era în legea veche, să fie create spaţii speciale pentru fumători. În momentul în care este un nefumător şi intră într-un restaurant, fie el, fie cu copilul, să nu fie deranjat de fumul celui care doreşte să fumeze. Dar dacă mergem pe interzicere, atunci să interzicem tutunul definitiv, pentru că eu nu mă droghez, că drogurile sunt ilegale. Să vedem dacă bugetul de stat poate să suporte asemenea pierderi. Dacă este să mergem pe ceea ce face rău sănătăţii... păi ciroza se face din băutura prea bună şi prea multă. Hai să interzicem şi băutura”, a conchis senatoarea.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE