Ministrul Muncii: ”Suspiciuni de trafic de copii în orfelinate. Sunt anchete în desfășurare”

Sunday, 17 July 2016, 14:16, Sursă: REALITATEA.NET

Există suspiciuni de trafic de copii în anumite orfelinate din România, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru. 

Adaugă părerea ta

Ministrul Muncii a mai precizat că a primit aceste informații de la serviciile secrete în luna mai, când a preluat mandatul. În acest moment, există anchete în desfășurare în patru sau cinci orfelinate ”din sudul țării”.

”Am nişte cazuri în zona de sud-est a ţării în care există suspiciuni de trafic de persoane şi prostituţie legat de instituţiile care găzduiesc copii. E vorba despre instituţiile statului în care există suspiciunea că a existat trafic de copii. Case de copii, orfelinate”, a declarat Dragoș Pîslaru, al Digi24.

Acesta a mai spus că mulți copii din orfelinatele din România sunt sedați cu medicamente puternice care au efecte asemănătoare drogurilor.

”În opinia publică informațiile vor ieşi după ce vom vedea probele pregătite”, a completat Pîslaru.

Declaraţiile şocante vin la aproximativ două săptămâni după ce şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale Sfânta Maria, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti. Ei sunt acuzați de infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

Numai anul trecut, 1.555 de copii au ajuns în grija statului.

”Există în România 1100 de instituții publice în care sunt protejați copiii care nu sunt îngrijiți de părinți. De când ne-am reînființat, efectuăm controale. Noi ne confruntăm cu sesizări care vin de la personal, de la copii sau părinți relativ frecvent, nu toate de dimensiunea celor menționate de ministrul Pîslaru, însă am avut și sesizări de acest gen - traficul -. Le-am sesizat mai departe”, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Gabriela Coman.

Măsurile pe care această instituție le poate lua în urma unui control sunt legate de sesizarea organelor de cercetare penală care verifică astfel de suspiciuni, a mai precizat aceasta. ”Mai departe, sesizările legate de abuzuri precum legatul copiilor sau violență asupra copiilor de către personal sunt sesizate imediat președintelui de consiliu județean care este angajatorul personalului din aceste centre și poate să ia măsurile de rigoare”, a completat Coman.