Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministerul Fondurilor Europene: Fraudă cu bani europeni în achiziţii IT la Suceava! DNA, sesizată

Friday, 14 October 2016, 16:15 Sursă: REALITATEA.NET

Furnizorii de hardware şi soluţii IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL şi SC Siveco România SRL.

Valoarea totală a proiectelor se ridică la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT. Potrivit MFE, concluziile raportului au fost înaintate către Direcția Națională Anticorupție.

Obiectul controlului l-au reprezentat proiectele CJ Suceava: „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava I” (contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL) și „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava III” (contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL).

Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia să achiziționeze o soluție informatică și componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe și impozite locale, serviciul financiar și cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

În urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli, cum ar fi că nevoia de achiziții IT a fost creată artificial, oferte câştigătoare neconforme şi tratament neegal aplicat ofertanţilor, criterii de calificare restrictive, procesul de atribuire a contractelor „cu dedicaţie”, soluția informatică implementată nefuncțională în parametrii prevăzuți în contract și raportări false.

În concluzie, Raportul constată faptul că „ofertarea de condiţii/elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitaţie, în scopul îndeplinirii cerinţelor caietului de sarcini, dar neîndeplinirea acestora în final (având concursul beneficiarului cât şi al OIPSI) poate fi încadrată la secţiunea a 41-a „infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene” din L.78/2000, cu atât mai mult cu cât din start s-a creat o necesitate artificială, iar soluţiile tehnice diferă deşi se dorea o integrare a sistemelor informatice”.

Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a instituțiilor publice.

 

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL