Leguma care alungă muștele
Există și soluții naturale, la îndemână, care pot fi la fel de eficiente precum cele chimice. Un exemplu surprinzător este castravetele. Potrivit publicației Express, muștele nu suportă mirosul acestei legume, în special al soiurilor mai amare.
Astfel, așezarea câtorva felii de castravete pe pervazul ferestrei poate deveni o barieră eficientă împotriva acestor insecte neplăcute. Această metodă simplă, accesibilă și non-toxică oferă o alternativă naturală celor care își doresc un cămin protejat, fără a apela la soluții chimice.
„Muștele de casă sunt respinse de mirosul castraveților, mai ales al celor cu gust amar. Motivul exact nu este complet înțeles. Totuși, se crede că substanțele naturale din coaja castraveților, cum ar fi cucurbitacinele, emană un miros pe care muștele îl consideră neplăcut și îl evită instinctiv”, explică Glen Peskett, expert DIY la Saxton Blades, scrie click.ro.
„Funcționează cel mai bine în cazul unor infestări ușoare”
Pentru a preveni pătrunderea muștelor în locuință, castravetele poate fi folosit ca soluție naturală și eficientă. Tot ce trebuie să faci este să așezi câteva felii proaspete în zonele vulnerabile, precum lângă ferestre, uși sau în apropierea coșului de gunoi – locuri preferate de insecte.
Specialiștii atrag însă atenția că eficiența acestui truc depinde de prospețimea legumelor. Feliile de castravete trebuie monitorizate constant, iar atunci când încep să se altereze, este esențial să fie înlocuite imediat. În caz contrar, legumele stricate pot avea efectul opus, atrăgând și mai multe insecte, în loc să le țină la distanță.
„Folosirea castraveților ca metodă de descurajare a muștelor este simplă și naturală. Funcționează cel mai bine în cazul unor infestări ușoare. Combinată cu o igienă riguroasă și măsuri de prevenire a accesului insectelor, poate face parte dintr-o strategie eficientă de combatere integrată a dăunătorilor”, a adăugat Georgios Likopoulos, specialist în insecte la Fantastic Pest Control, scrie aceeași sursă.