Kelemen Hunor a vrut retrimiterea Legii offshore în comisii

Wednesday, 03 October 2018, 11:11 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Votul în plenul de miercuri, vine după ce comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, în şedinţă comună, raportul privind Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente.

Deputaţii PSD au propus şi au adoptat schimbarea modului de impozitare a veniturilor suplimentare obţinute de investitori prin Legea offshore, prin votul dat marţi în comisiile reunite din Camera Deputaţilor.

În cadrul dezbaterii de marţi din Comisii, liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, marţi, la dezbaterea din comisii a Legii offshore, că parlamentarii formaţiunii nu vor vota amendamentele, pentru că nu există un punct de vedere al Guvernului şi nici un impact bugetar, după care aleşii ALDE au părăsit şedinţa.

Plenul Camerei Deputaţilor a decis miercuri, prin vot, ca pe ordinea de zi a şedinţei să fie introdus proiectul legii offshore, care a primit marţi raport de adoptare în comisiile de specialitate.


Decizia a fost luată la propunerea liderului deputaţilor PSD, Daniel Suciu.

Potrivit ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, în plenul Camerei urma să se dezbată miercuri doar moţiunea simplă pe Finanţe.

Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie publică din Camera Deputaţilor au aprobat, marţi, modificările la legea offshore care se află în Parlament la reexaminare, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis. S-au înregistrat 31 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi patru abţineri.

Cele mai multe amendamente adoptate aparţin grupului PSD.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.

Legea offshore dezbină coaliția de guvernare

După dezbateri aprinse în comisiile reunite, parlamerntarii PSD, dirijaţi de preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, au dat aviz modificărilor prezentate chiar marţi dimineaţă, în ciuda opoziţie partenerilor de la ALDE. De altfel, în plenul comisiei, prim-vicepreşedintele liderul ALDE Varujan Vosganian a părăsit sala, acuzând PSD că vine cu improvizaţii.

Varujan Vosganian i-a reproşat preşedintelui Comisiei, Iulian Iancu (PSD), faptul că modificările sunt de fapt nişte improvizaţii făcute în ultima clipă şi a cerut ca legea să fie retrimisă Parlamentului pentru a fi analizată mai temeinic.

Reprezentanţii ALDE şi ai Opoziţiei sunt supăraţi pe faptul că modificările au fost făcute doar de către PSD şi comunicate colegilor din alte partide, potrivit unor surse, cu o oră înainte de şedinţa comisiei. De altfel, mai mulţi parlamentari ai opoziţiei au afirmat că modificările sunt decise de un singur om, Liviu Dragnea şi impuse prin oameni dedicaţi, precum Iulian Iancu.

Cel mai contestat amendament modifiat în legea explotărilor offshore este cel prin care s-a modificat modul de impozitare a veniturilor suplimentare obținute de investitori.

 

În cele din urmă, comisiile pentru industrii, buget şi administraţie publică din Camera Deputaţilor au aprobat amendamentele propouse, cu 31 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 4 abţineri.

Cele mai multe amendamente adoptate aparţin grupului PSD.

Raportul cu amendamentele adoptate urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. 

În urmă cu o săptămână, proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore a fost amânat la dezbatere, în urma unei discuţii între Iulian Iancu şi Liviu Dragnea.

Lider ALDE, atac la legea offshore

Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea a lansat marți critici dure la adresa PSD după ce Liviu Dragnea a modificat fără consultări legea offshore.

”Interesele sunt îndreptate către continuarea importurilor din Rusia și neînceperea lucrărilor din Marea Neagră”, a spus Andrei Gerea la Realitatea TV.

Legea offshore dinamitează colaliţia PSD ALDE. După dezbateri aprinse în comisiile reunite, parlamerntarii PSD, dirijaţi de preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, au dat aviz modificărilor prezentate chiar marţi dimineaţă, în ciuda opoziţiei partenerilor de la ALDE. De altfel, în plenul comisiei, prim-vicepreşedintele liderul ALDE Varujan Vosganian a părăsit sala, acuzând PSD că vine cu improvizaţii.

 

Un alt lider ALDE, fostul ministru al Energiei Andrei Gerea, a făcut la "Talk News" acuuaţii fără precedent la adresa partenerilor de guvernare:

"Cu modificările de azi, cineva nu dorește ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă și se dorește practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. Practic noi închidem, nu mai dăm nici o șansă exploatării din Marea Neagră".

Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ