Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis: "Guvernul să se gândească dacă nu e autorul moral al tragediei. Dacă nu ia măsuri..."

Sunday, 28 July 2019, 19:01 Sursă: REALITATEA.NET

Klaus Iohannis a început declarația de presă astfel: "Îmi exprim regretul profund față de tragedia de la Caracal, în care instituțiile nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să salveze viețile celor două tinere, curmate brutal. Sunt alături de familiile îndurerate și mă alătur românilor care și-au manifestat solidaritatea cu acestea în momentele grele prin care trec".

Apoi a continuat: "În aceste zile am comunicat constant cu autoritățile implicate și responsabile. Instituții ale statului român nu au reușit de această dată să își facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viață. Este o realitate sumbră care, din nefericire, nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancționați. De la Interne, de la STS, din toate instituțiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii. Dar pedepsele, oricât de severe și bine meritate ar fi, nu aduc viețile pierdute înapoi. Ce este însă obligatoriu să facem este să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii".

"Resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situație. Ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la oameni onești, care caută deschis și sincer soluții pentru rezolvarea situației. Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenți pentru a-și numi apropiații în funcții, au scăzut pedepsele unor infractori și au vrut să își subordoneze politic toată justiția pentru a scăpa de răspundere, atunci când acești oameni vorbesc despre referendumuri legate de justiție, atunci când fac apeluri ca și când nu au avut nicio legătură cu această temă, ei nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare", a mai afirmat Klaus Iohannis.

--------------------------------------

Citește și: STS a răspuns solicitării realitatea.net! Iată orele și minutele la care Alexandra Măceșanu a fost reapelată de 9 ori

----------------------------------

"Există soluții. La CSAT voi cere Prim-ministrului, Ministrului Justiției și Ministrului de Interne să identifice soluții concrete, inclusiv dacă se impune, de modificare a legilor și a procedurilor. În urma repetatelor intervenții asupra legislației penale și procesuale penale, precum și în contextul ultimelor acțiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situația în care cooperarea dintre polițiști și procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetățeanul român. Dacă autoritățile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalității, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză și nici nu justifică însă atitudinea celor implicați!", a completat șeful statului.

"Legislația penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale și nu al apărării infractorilor. Voi cere Ministrului Justiției să analizeze de urgență în ce măsură se impun modificări ale legislației penale în privința percheziției, a procedurilor de acțiune atunci când viața sau integritatea fizică a unui cetățean este în pericol. De asemenea, se impune o analiză a legislației sub aspectul competenței materiale a parchetelor pentru infracțiunile de răpire și omor cu victime multiple.

Voi cere, de asemenea, în CSAT, Ministrului Justiției să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenței materiale a DIICOT după modelul competenței materiale a unor instituții occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile de infracțiuni grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu victime multiple, întrucât, la acest moment, DIICOT anchetează doar omorurile comise de un grup organizat, nu și fapte precum crime de acest tip, care prezintă o gravitate la fel de mare", a mai spus Iohannis.

Și a încheiat: "Cer Guvernului să ia măsuri acum, pentru că are pârghii, dacă mai are o minimă decență. Și le mai cer ceva celor de la PSD și ALDE - abrogarea modificărilor legislative aduse în ultimii doi ani legilor justiției și codurilor penale. Este un pas obligatoriu – pe care nu îl mai cerem doar noi, Comisia de la Veneția și toate vocile competente din sistemul de justiție. Îl cer și românii, afectați de efectele cumplite ale incompetenței și corupției PSD.

Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta. Și care nu se va opri la acest lucru, ci se va ocupa de întărirea statului, pentru ca drepturile românilor să poată fi protejate și garantate cu adevărat. Românii cinstiți muncesc din greu, plătesc taxe multe, și așteaptă să fie respectați și protejați la ei acasă, așa cum este protejat și respectat orice cetățean european. Statul român poate face asta dacă este eliberat de incompetență, de clientelism, de corupție și de aroganță!".

Citește și: UPDATE | VIORICA DĂNCILĂ I-A DAT O REPLICĂ TĂIOASĂ LUI IOHANNIS DUPĂ ACESTE DECLARAȚII!

-------------------------------

Știrea inițială

Președintele României, Klaus Iohannis, susține o declarație de presă la ora 20:00, în scandalul crimelor de la Caracal, în direct pe Realitatea TV și realitatea.net. Declarație de presă presupune că președintele nu va răspunde întrebărilor jurnaliștilor.

Reacția președintelui Klaus Iohannis vine ca urmare a crimelor monstruoase comise la Caracal, care au șocat opinia publică.

În altă ordine de idei, aproximativ 20 de persoane au protestat astăzi la Cotroceni, afişând mesaje împotriva lui Klaus Iohannis. Protestatarii au fost nemulţumiţi de reacţia preşedintelui în cazul de crimă de la Caracal.

Persoanele care au protestat la Cotroceni au afișat pancarte cu mesaje precum "Serios? ai plecat la mare?", "Somn usor Iohannis!", "Somn usor" în germană, "CSAT doar marti? In weekend nu lucrezi?", "Iohannis, lucru slab!", "Iohannis, unde P*M esti?", "Iohannis-defekt!" şi "Nu ma deranja, sunt in vacanta", conform stiripesurse.

Președintele Klaus Iohannis a discutat vineri cu ministrul de Interne Nicolae Moga și cu directorul STS Ionel Sorinel Vasilca despre cazul fetei ucise în Caracal.

Șeful statului le-a cerut ca investigațiile lor să se desfășoare cu celeritate, iar la ședința CSAT de marți să îi fie prezentată o primă evaluare.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL