Val de critici după OUG pe Justiție. Iohannis: "PSD a acționat din nou împotriva statului de drept''

Tuesday, 19 February 2019, 21:28 Sursă: REALITATEA.NET

Președintele Klaus Iohannis a luat atitudine și a condamnat maniera în care "PSD a acționat din nou împotriva Justiției și a statului de drept".

Adaugă părerea ta

Klaus Iohannis a criticat vehement ordonanțele de urgență date de PSD "împotriva României și a cetățenilor".

Redăm postarea președintelui, de acum câteva minute.

Citește și: Nebunie după OUG pe justiție: "Iohannis să sesizeze de urgență Comisia de la Veneția"

"PSD a acționat astăzi din nou împotriva Justiției și a statului de drept, împotriva României și a cetățenilor. Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție.

Și românii, și liderii europeni știu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență justiția din România, în afară de interesele personale.

România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției" este mesajul postat pe pagina de Facebook a președintelui Klaus Iohannis.

Citește și: Lovitură grea pentru justiție. Ce efecte are gestul lui Tudorel Toader

Mesajul președintelui Klaus Iohannis vine după ce Guvernul a adoptat astăzi o OUG care modifică legile Justiţiei şi care se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat, astăzi, că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență. Prima vizează desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, iar cea de a doua modifică cele trei legi ale justiției, precum și unele regulamente pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii.

CITEȘTE AICI DETALII

CONSECINȚE

La patru luni de la modificarea Legilor Justiției prin ordonanță de urgență, ministrul Justiției lovește din nou. Tudorel Toader schimbă regulile privind numirea procurorilor șefi ai marilor parchete.

Inițial, în actul normativ obținut de Realitatea TV, ministrul ar fi vrut autonomie totală pentru secția specială pentru investigarea magistraților.

Însă, în forma anunțată public, Tudorel Toader nu a spus nimic despre această prevedere. Secţia pentru procurori a CSM a transmis un punct de vedere și spune că nu este de acord cu modificările aduse astăzi legilor justiţiei.

Modificarea lovește direct în parchetul anticorupție. Direcția Națională Anticorupție e acum condusă, prin delegare, de Nistor Călin. Odată intrată în vigoare ordonanța de urgență, în 45 de zile, trebuie să se găsească o soluție pentru ocuparea fotoliului de șef. Astfel, Toader îi forțează mâna președintelui să accepte propunerea pe care o transmite.

CITEȘTE AICI DETALII!

 

.