Iliescu: „Dosarul Revoluției, o însăilare absurdă de fapte. Istoria nu se scrie cu justiția”

Tuesday, 10 December 2019, 17:41 Sursă: realitatea.net, ioniliescu.wordpress.com

Autor: Realitatea.NET

Ion Iliescu este convins că adevărul despre Revoluție e simplu: austeritatea din anii `80. Fostul președinte  spune din nou că nu este de acord cu acuzațiile care i se aduc în dosarul Revoluției,în interviul acordat presei ruse. Acesta consideră că „așa-zisul dosar al Revoluției” este „o însăilare absurdă de fapte care nu demonstrează nimic” iar „conceptul de infracțiuni împotriva umanității este invenția unui român, validat de Uniunea Europeană”. Iliescu este acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Revoluției și dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

 

Redăm fragmentul în care Ion Iliescu vorbește despre acuzațiile care i se aduc în „dosarul Revoluției”:

Nikolai Morozov, agenția TASS: În România nu încetează polemici despre evenimentele din decembrie 1989, multi si peste 30 de ani cer sa se prezinte “adevarul despre revolutie”. Mai mult, aceste discutii s-au mutat acum din paginile ziarelor in sala de tribunal – Dumneavoastra si unii dintre colaboratorii Dumneavoastra sunteti acuzati de “crima contra umanitatii”. Cum evaluati aceasta abordare “originala” a istoriei, nu considerati ca aceste acuzatii au natura politica?

Ion Iliescu: Adevărul despre Revoluție este simplu, și este știut de toată lumea: austeritatea din anii 1980 a dus la creșterea nemulțumirii sociale, care s-a transformat în revoltă violentă în decembrie 1989, și care a devenit Revoluție, prin proiect, program, instituții și tot ce înseamnă ele:pluralism politic și economic, drepturi și libertăți, o nouă Constituție, care le garantează, etc. Tot din adevărul Revoluției face parte și neputința societății românești de a produce o alternativă politico-civică, precum în Polonia sau Ungaria, ca în Cehoslovacia, care să asigure tranziția pașnică la democrație.

Istoria nu se scrie cu justiția. Unii, în România, n-au aflat asta, dar noi încercăm s-o facem. 

Așa-zisul ”Dosar Revoluția” este o însăilare absurdă de fapte care, în ansamblu, nu demonstrează nimic, dar care poate fi folosit în scopuri politice, de uz intern. Conceptul de ”infracțiuni împotriva umanității”, de care sunt acuzat, este invenția unui român, e validat de UE, via Parlamentul European, dar nu este preluat decât în legislația României. Unde nimeni nu știe ce conținut să-i dea. Dar pentru scopul propus, demonizarea unor lideri politici, este perfect: ”stânga produce crime împotriva umanității, stânga nu este bună! Nu o votați!” Simplu. Mai mult nu este de spus. Și niciun om de drept serios nu se compromite aderând la astfel de manipulări.  Mai nou văd că se dorește folosirea conceptului și împotriva celor care apără statul, în cazul unor manifestări violente, care pun în pericol siguranța publică. 

Problemele de fond ale României: sărăcia, decalajele de dezvoltare, consecințele migrației din motive economice, polarizarea socială, veniturile mici, cheltuielile sociale insuficiente, nu se rezolvă cu acuze fanteziste, din dosare prefabricate. Revoluția Română a fost un act de demnitate națională. Asta a vrut poporul atunci: libertate, democrație, pluralism, respect pentru munca sa. Asta vrea și acum, doar că unii încep să uite cum s-a ajuns la explozia socială din 1989. Și merg pe calea pe care au mers cei care sunt vinovați de suferințele românilor. Nu așa ar trebui să fie. Dar refuzul istoriei, manipularea ei, prin rescriere, ne va duce tot acolo, dacă nu suntem atenți, și nu abordăm lucrurile cu responsabilitate.” 

Potrivit versiunii publicate de Iliescurevoluţia din decembrie 1989 a fost în viziunea sa o dorinţă a poporului român de schimbare radicală de sistem politic. El vorbește despre schimbarea dorită de români, în viziunea sa, despre modelul său economic

Ion Iliescu acuză „distorsionări” în interviul acordat rușilor. Ce spune despre austeritate și tânăra generație

Iliescu acuză și austeritatea cu care „cochetează” și actualul guvern liberal, dar și lipsa de maturitate politică a tinerei generații.

 

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2019-12-10 18:10:14
Asa de general se exprimă dl presedinte,de te intrebi unde a rămas cu ideea...

Hai domnul presedinte ,iar cu muia ?În 89 oamenii au iesit in piată de foame,dar țipau femeile ca le intepa Ioan Dincă cu o sulă de cismărie .A fost un complot organizat de cei care acum au ce mânca .Ce rost mai au minciunile ?Când esti la putere minți că e fisa postului,dar acum?

2019-12-10 21:07:22
Valer Toma

Ion Iliescu @ nu-și mai amintește mare lucru din lovitura de stat din Decembrie 89’. ! Am sa ca reamintesc tesc domnule Iliescu când la Brașov pana la ora 18.0o in oraș era liniște și dintr-o data in oraș au i croit sa se audă focuri de arme. Cine i-a dat ordin generalului Florea care șeful garnizoanei Brașov sa inceapa sarabanda in care au murit peste 64 de osmeni! Cine mai criminalule ? Cine a gost cu idea securiști -teroriști acessta forma criminala de diversiune in care in București au murit aproape 1000 de ronani? Mai Iliescu măcar acum la aproape 90 de ani spune adevarul in fata romanilor? Mai las-o dracului cu revoluție ca a fost o lovitura de stat pentru ca au participat elemente ale armatei asta înseamnă LOVITURA DE STAT PENTRU CA DUMNEATA SA PREIEI PUTEREA ÎMPREUNA CU ANALFABETUL DE GELU BOICAN VOICULESCU UN TEHNICIAN GEOLOG, UN INDIVID CARE ÎȘI MĂSLUIA ORDINELE DE DEPLASARE ȘI ALȚII CA EL!!! După care împreuna cu mafia de afara și din interior ați DISTRUS ECONOMIA ROMÂNIEI ȘI ASTĂZI RESIMȚIM CU TOȚII ACEST LUCRU ,SĂRĂCIE, PENSIILE INTELECTUALILOR SUNT DE MIZERIE DAR DUMNEATA TE BUCURI DE O PENSIE DE FOST ȘEF DE STAT CARE REPET AȚI FĂCUT PRAF TOATĂ ECONOMIA ROMÂNIEI!!! Dumneata Ion Iliescu știți ce se va construi pe terenul fostei UZINE DE UTILAJ PETROLIER UPETROM DIN PLOIEȘTI ? UN MALL DOMNULE ILIESCU CA AM AJUNS O ȚARA DE MALLURI PLUS I ȚARA DE BODIGUARZI PRECUM ȘI O ȚARA A MAGISTRAȚILOR CARE ZBURDA PE SALARII ȘI PENSII URIAȘE IN TIMP CE MAREA MAJORITATE A INTELECTUALILOR SE ZBAT CU PENSII DE MIZERIE !!!! RUȘINE SA VA FIE IN CE HAL AȚI ADUS ROMÂNIA !!!

2019-12-10 22:08:26
Hamilton

Este clar că de 22 Decembrie 1989 nici un lider al acelor zile nu a cerut armatei să revină în cazărmi si să pună armele în rastel.

Alte articole din: POLITICĂ