Guvernul demis bagă țara în datorie. 5 miliarde împrumutați într-o lună, prima tranșă astăzi

Sunday, 03 November 2019, 18:20 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

În plină criză politică, cu un Guvern demis şi altul pe cale să fie instalat la Palatul Victoria, Eugen Teodorovici vrea să angajeze ţara la un nou împrumut pe 15 ani. Zarurile urmează să fie aruncate chiar mâine, în ziua votului de învestitură pentru Executivul Orban. 

Ministerul Finanțelor Publice vrea să împrumute circa 5 miliarde lei, în luna noiembrie, prin emisiuni în lei și una în euro. Împrumutul ar urma să fie făcut în tranşe, iar prima licitație va avea loc chiar în ziua în care un nou Guvern ar urma să fie instalat la Palatul Victoria.

Eugen Teodorovici vrea chiar luni să bată palma pentru prima tranșă în valoare de 600 milioane lei, cu data scadenței în 2026.

Împrumuturile sunt pentru finanțarea deficitului și refinanțarea datoriei. Şi asta în condiţiile în care la final de septembrie, deficitul bugetar a ajuns la 2,62 la sută din PIB, adică 27 de miliarde de lei. Specialiştii spun că deficitul se îndreaptă spre 4% spre finalul acestui an. Dacă tragem linie vedem că, până acum, guvernul a împrumutat de la începutul anului peste 33 miliarde lei.Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri