Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Energia termică s-ar putea scumpi de la 1 ianuarie 2015. Guvern: Preţurile rămân neschimbate

Monday, 24 November 2014, 10:36 Sursă: REALITATEA.NET

Gazele s-ar putea scumpi cu 35% de la 1 ianuarie. Afirmaţia a fost făcută de deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii.  

”La 1 iauarie, în mod normal prin liberalizarea prețurilor, centralele termice producătoare de apă caldă și căldură, gaze naturale, ar trebui să crescă prețul ca urmare a acestui proces. Ori, ar însemna a discriminare între consumatorii casnici: adică, consumatorii care  care dețin o centrală termică ar fi discriminat de vecinul său care beneficiză de căldură de la sistemul centralizat. Acest lucru trebuie realizat imediat, mai ales că la noi liberlizarea a fost prelungită până în 2021. Fără o intervenție imediată, prețul va crește”, a spus Iulian Iancu, cel care este și președintele Comisiei de Industrii.

În replică, Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului a anunţat printr-un comunicat de presă că ''preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă, vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015 în raport cu nivelul actual.''

Departamentul pentru Energie specifică în mod clar, în comunicatul trimis, o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. –uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene.

În luna septembrie, Guvernul anunța va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în România şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii. "Problema suportabilităţii preţului gazelor de către populaţie devine îngrijorătoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem să prelungim termenul. Suntem în momentul în care trebuie să începem să propunem măsuri", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, potrivit Mediafax

El a precizat că sunt necesare astfel de măsuri, având în vedere că în ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scăzut, în timp ce preţul final la gaze naturale a crescut cu 16%. Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, precum şi menţinerea, până cel puţin la 1 iulie 2016, a preţului actual al gazelor produse intern.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL