Faimoasa cineastă franceză Agnes Varda a încetat din viață

Friday, 29 March 2019, 12:53 Sursă: REALITATEA.NET

Agnes Varda, cunoscuta cineastă franceză, a murit vineri la vârsta de 90 de ani, anunță Le Monde. 

Adaugă părerea ta

Agnes Varda a murit, vineri, la vârsta de 90 de ani, după o lungă carieră dedicată filmului și răsplătită cu numeroase premii.

Moartea cineastei, în urma unui cancer la sân, a fost confirmată de familie. 

Regizoare, scenaristă, actriţă, fotografă, artist plastic, cu prestigioase premii în palmares (Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, Palme d'Or onorific la Festivalul de la Cannes, Oscar onorific, premiul Cesar pentru cel mai bun documentar... ), Varda s-a consacrat, în ultimii ani, realizării de documentare.

Cu un zâmbet copilăros şi cu o coafură în două culori, Agnes Varda se prezenta cu entuziasm drept o ''veterană'' şi una dintre ultimii reprezentanţi ai Noului Val.

Din filmografia cineastei fac parte: ''La Pointe courte'', cu actorul Philippe Noiret şi cu un montaj realizat de Alain Resnais (1954), ''Cléo de 5 a 7'' (1962), ''Mur Murs'' (1981), ''Sans toit ni loi'', cu Sandrine Bonnaire (1987), ''Jacquot de Nantes'' (1991), ''Les Glaneurs et la glaneuse'' (2000) sau ''Les plages d'Agnes'' (2008).

În februarie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ea a anunțat ”că o va lua mai încet” şi ”se pregăteşte să îşi ia rămas-bun”. Regizoarea şi-a prezentat cu acea ocazie noul documentar, ”Varda par Agnes”, potrivit AFP