Emoții pentru șefa ÎCCJ. Tarcea află azi dacă scapă de procesul disciplinar

Monday, 10 June 2019, 10:14 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Cristina Tarcea este judecată disciplinar pentru refuzat nejustificat de îndeplinire a unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. Astăzi se va afla dacă instanța admite excepţia nulităţii acţiunii disciplinare invocate de Cristina Tarcea.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM urmează să se pronunţe, în şedinţa de luni, 10 iunie, în procesul în care preşedintele ÎCCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, este judecată disciplinar pentru refuzat nejustificat de îndeplinire a unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Concret, Secţia trebuie să decidă dacă admite excepţia nulităţii acţiunii disciplinare invocate de Cristina Tarcea. Şefa ÎCCJ a invocat încălcarea principiului repartizării aleatorii a sesizării la Inspecţia Judiciară. Dacă excepţia va fi admisă, judecata la CSM se va încheia, iar decizia va putea fi contestată la un complet de 5 judecători la ÎCCJ. Dacă excepţia invocată de Tarcea va fi respinsă, CSM urmează să judece cauza pe fond, în şedinţele ulterioare.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în decembrie 2018, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea, pentru că a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Astfel, inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018.

Inspecţia Judiciară arată că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile legale, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri