Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dosarul Lukoil, trimis în judecată. Prejudiciu record: două miliarde de euro

Monday, 03 August 2015, 17:02 Sursă: REALITATEA.NET

Compania Petrotel Lukoil SA Ploiești a fost trimisă în judecată pentru spălare de bani, iar SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda pentru folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

Procurorii au pus sechestru pe:

 • 176.840.629 actiuni la o valoare de 2,5 lei/actiune, in valoare totala de 442.101.572,5 lei:
 • primele de emisiune detinute de inc. LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, actionar majoritar in cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, in valoare totala de 1.880.931.388 lei.
 • conturile detinute de PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti la ABN AMRO BANK Olanda devenita, ulterior RBS BANK Olanda, precum  si a sumelor  ce se vor vira ulterior, pana la concurenta sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.
 • conturile detinute de tertul actionar majoritar al inc. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda la CITY BANK LONDRA, pana la concurenta sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA, potrivit HotNews.ro.

Persoanele și companiile trimise în judecată:

 • 1. BOGDANOV ANDREY IUREVICI, cetatean rus, director general si membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea cu rea credinta a capitalului societatii.
 • 2. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti,  sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani
 • 3.LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii.
 • 4.RATA ANDREI, cetatean moldovean, membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea cu rea credinta a creditului societatii.
 • 5. DANULESCU DAN, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii.
 • 6. DUTU DOREL, contabil sef in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii.
 • 7. VOINSTEV ALEXEY, cetatean rus, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii.
 • 8. KUZINA OLGA, cetatean rus, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii.

Ce acuzații le aduc procurorii:

În perioada 2011-2014, inculpații, în calitate de administratori și directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, au folosit cu rea-credință bunurile și creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăți comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele și pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești a unor contracte de achiziție de materie primă (țiței) precum 'i prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite, în condiții de preț dezavantajoase societății comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor prețuri de livrare, situate sub costurile de producție, se precizează în rechizitoriul procurorilor, citat de HotNews.ro

 

Șeful Lukoil Rusia cere o întâlnire cu Klaus Iohannis: Filiala din România, "la limita închiderii"

 

În aceeași perioadă, inculpații au folosit cu rea-credință creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membră a grupului LUKOIL, în care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea ca au dispus, autorizat, încuviințat efectuarea de plăți cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare, în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu știință și în detrimentul societății, le-au schimbat destinația prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca și condiții de creditare cu un împrumut defavorabil ca și condiții de creditare, destinat investițiilor și care nu s-au regăsit în investițiile societății precum și sume restituite cu titlu de rambursare împrumut și provenite dintr-un aport de capital simulat.  

De asemenea, în sarcina inculpaților s-a reținut că, în aceeași perioadă, au dispus și ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârșirea infracțiunii de utilizare cu rea-credință a creditului societății, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani.

Lukoil respinge acuzaţiile procurorilor români, care au pus sechestru pe conturile companiei


Reamintim că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a decis, în luna octombrie, punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel Lukoil, aflate în depozitele și conductele Oil Terminal, până la concurența sumei de 1,039 miliarde lei. Prejudiciul estimat era de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.

Premierul Victor Ponta a intervenit, la acel moment, declarându-se nemulțumit de sechestrul impus de procurori în cazul prezumtivei evaziuni de 230 de milioane de euro, de la Lukoil, afirmând că acolo sunt 3.500 de angajați care trebuie să își primească salariile.

"Procurorul este suveran şi nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajaţi, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal şi la Conpet, că nu ştie procurorul şi nici nu cred că e treaba...sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm - nu avem niciun drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru - ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea", a declara, la acel moment, Victor Ponta.

CSM s-a sesizat după declaraţiile lui Ponta în cazul Lukoil


În urma declarațiilor făcute de premier, sechestrul asupra bunurilor Petrotel a fost ridicat parțial. În acea perioadă, totodată, Lukoil amenința cu închiderea rafinăriei.

Lukoil România este unul dintre liderii pieței petroliere românești, având o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție.

 
Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL